Кметът на община Пещера Йордан Младенов връчи удостоверения за ограмотяване и придобиване на компетентност от прогимназиалния етап на 60 души, които преминаха курс по проект „Нов шанс за успех”.

Той се изпълнява по мярка „Ограмотяване на възрастни – фаза 1” по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” , финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси (2007- 2013)“, по време на който е разработен и приложен в практиката цялостен модел за обучение на възрастни.

Основна цел на проекта е да бъде улеснен по-нататъшния достъп до общообразователна и професионална подготовка и съответно до участието на пазара на труда. В изпълнение на проекта са проведени курсове за ограмотяване и придобиване на компетентности от прогимназиалния етап.

Проект Нов шанс за успех” се изпълнява с асоциирани партньори – Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта и Държавната агенция за бежанците. Ангажиментите на МОН и на асоциираните партньори са описани в споразумение, подписано от всяка от институциите.

От своя страна Агенцията по заетостта е конкретен бенефициент по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Обучение на възрастни, преминали курсове за ограмотяване” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (2014-2020).

Основната цел на този проект е интеграцията на едни от най-уязвимите групи на пазара на труда, а именно лицата в трудоспособна възраст, които са с основно и по-ниско образование (под ISCED 3) или са без образование. Курсовете бяха проведени в ОУ “Л. Каравелов“ и НУ “Н. Куманов“ в Пещера.

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Отрицателна е пробата за коронавирус на 32-годишния велинградчанин

Резултатът на хоспитализирания вчера 32-годишен велинградчанин в „Инфекциозно отделение“ на МБАЛ - Пазарджик болен със съмнение за коронавирус COVID-19, е отрицателен, съобщиха от РЗИ - Пазарджик.

Кмет не даде да се бутне антифашистки паметник

Кметът на община Пазарджик Тодор Попов се обяви категорично против предложението на общински съветник да се премахне паметника на антифашиста Петър Абаджиев от градинката до старата автогара. „ Вече е време да гледаме напред и да не поставяме нови разделителни линии между хората. Време е някои грешки да се простят, други да се забравят, за да можем да продължим.“

Община Велинград си иска обратно недостроения Културен дом

Община Велинград стартира процедурата за отчуждаване на Културния дом чрез разрешение от Общински съвет за водене на преговори за връщане от собственика на имота - акционерното дружество “Карат-С”. Дружеството е собственик не само на сградата, но и на целия поземлен парцел. Това съобщиха от кметската администрация в курортния град.