Времето ще е  топло за сезона

Агрометеорологична прогноза 16-22.12.2019 г.

Времето ще е топло за сезона

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от топло за сезона време.

 В полските райони на страната се прогнозират положителни минимални температури и средноденонощни стойности около и над биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.
Условия за протичане на забавена вегетация при пшеницата и ечемика ще се създават предимно в южните райони и по Черноморието. В началото на третото десетдневие на декември при зимните житни култури ще преобладава фаза трети лист. Неукрепнали, във фаза поникване и начално листообразуване, са засетите през ноември посеви. Във фаза братене, предпоставка за успешно зимуване, е пшеницата в част от източните райони в агростанциите Главиница, Силистра, Царев Брод, Д.Чифлик и Карнобат и на места в Дунавската равнина - агростанция Новачене.
Вследствие продължителното есенно засушаване пшеничните посеви са с неравномерна гъстота. Тя варира от 350 до 550-600 растения на m2.
При рапицата само част от посевите формираха розетка през есенната си вегетация, фаза в която растенията могат успешно да презимуват.
През следващия период валежи не се прогнозират и условията на много места в полските райони ще позволяват провеждане на дълбока оран на площите предвидени за пролетни култури. В южните райони следващият период е подходящ за извършване на предзимни сеитби на някои студоустойчиви зеленчукови култури - грах, бакла и моркови. Градинският грах е с къс вегетационен период и е добър предшественик на зеленчуковите култури. Той се развива добре на всички видове почви, с изключение на тези с кисела реакция. За ранно производство на грах са по-подходящи леките почви. Предсеитбените обработки на площите, предвидени за отглеждане на грах, включват култивиране и брануване на дълбочина 8-10 сm. Препоръчително е засяването на грахът да бъде на дълбочина 5-6 сm по един от следните начини:
- гнездово - в едно гнездо се поставят 4-5 семена при разстояние 60 сm между редовете и 30 сm между гнездата в реда;
- на редове с разстояние между редовете 20 сm и 8-10 сm вътре в реда
- лентова сеитба с 2, 3 до 4 реда в лента, при разстояние 15-20 сm между редовете и 50-60 сm между лентите.
Дукена Жолева
Агрометеоролог при НИМХ

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.