0

П рез следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от топло за сезона време.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от топло за сезона време.

 В полските райони на страната се прогнозират положителни минимални температури и средноденонощни стойности около и над биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.
Условия за протичане на забавена вегетация при пшеницата и ечемика ще се създават предимно в южните райони и по Черноморието. В началото на третото десетдневие на декември при зимните житни култури ще преобладава фаза трети лист. Неукрепнали, във фаза поникване и начално листообразуване, са засетите през ноември посеви. Във фаза братене, предпоставка за успешно зимуване, е пшеницата в част от източните райони в агростанциите Главиница, Силистра, Царев Брод, Д.Чифлик и Карнобат и на места в Дунавската равнина - агростанция Новачене.


Вследствие продължителното есенно засушаване пшеничните посеви са с неравномерна гъстота. Тя варира от 350 до 550-600 растения на m2.
При рапицата само част от посевите формираха розетка през есенната си вегетация, фаза в която растенията могат успешно да презимуват.
През следващия период валежи не се прогнозират и условията на много места в полските райони ще позволяват провеждане на дълбока оран на площите предвидени за пролетни култури. В южните райони следващият период е подходящ за извършване на предзимни сеитби на някои студоустойчиви зеленчукови култури - грах, бакла и моркови. Градинският грах е с къс вегетационен период и е добър предшественик на зеленчуковите култури. Той се развива добре на всички видове почви, с изключение на тези с кисела реакция. За ранно производство на грах са по-подходящи леките почви. Предсеитбените обработки на площите, предвидени за отглеждане на грах, включват култивиране и брануване на дълбочина 8-10 сm. Препоръчително е засяването на грахът да бъде на дълбочина 5-6 сm по един от следните начини:
- гнездово - в едно гнездо се поставят 4-5 семена при разстояние 60 сm между редовете и 30 сm между гнездата в реда;
- на редове с разстояние между редовете 20 сm и 8-10 сm вътре в реда
- лентова сеитба с 2, 3 до 4 реда в лента, при разстояние 15-20 сm между редовете и 50-60 сm между лентите.
Дукена Жолева
Агрометеоролог при НИМХ