0

А грометеорологичните условия през предходния период се определяха от по-топло за сезона време с валежи със стопанско значение в по-голямата част на страната.

Агрометеорологичните условия през предходния период се определяха от по-топло за сезона време с валежи със стопанско значение в по-голямата част на страната.

 Средните денонощни температури на въздуха за периода бяха от 9.1°С в София до 15.6°С в Бургас. Отклоненията от климатичната норма са положителни и варират от 3°С във Благоевград до 7.5°С в Силистра и Добрич.
Акумулираната сума от активни температури от 01.10 до 22.11. 2019 г. достигна и надхвърли 800°С в районите на Черноморието и Сандански, а в останалите станции е от 600°С до 770°С.


Наднормените средни денонощни температури от началото на стопанската година (01 октомври) създадоха условия за ускорено развитие на засетите в срок есенни култури. В районите, където условията на почвено овлажнение не бяха лимитиращи към момента се наблюдават фазите преход към братене и братене. При по-късно засетите зимуващи зърнени култури и в районите с недостатъчно овлажнение се отчитат различни етапи на листообразуване.
През периода паднаха валежи със стопанско значение. Значителни количества бяха отчетени в крайните южни райони – Сандански и Кърджали, в останалите райони количества над 10 mm, паднаха в част от Северозападна България, в Североизточна и Централна Южна България. В останалите райони измерените количества са под 10 mm, като най- малки са количества са измерени в Източна България.
През периода до 28 ноември -
1 декември, съществена промяна в агрометеорологичните условия не се очаква. Те ще се определят от топло за периода време. В по-голямата част от страната в понеделник и вторник ще преобладава облачно време с превалявания, които постепенно ще обхванат страната. Значителни по количество ще бъдат валежите в Рило-Родопската област. Сутрешните температури ще се повишат и минималните във вторник ще бъдат 5-10°С, а максималните, 8-13°С. Вятърът ще бъде предимно от изток, в източните райони временно ще се усили. Към средата на седмицата вероятността за валежи намалява. Температурите ще се повишат и в четвъртък привечер и в петък на много места от северозапад на югоизток отново ще превали дъжд, в южните райони придружен с гръмотевици. Вятърът временно ще се обърне от северозапад, ще започне понижение на температурите. През почивните дни застудяването ще продължи, но вероятността температурите да останат все още около и малко над климатичните норми е голяма. В неделя ще бъде променливо облачно, почти без валежи, но ветровито.
При тези агрометеорологични условия започна процес на постепенно компенсиране на последствията от дългата лятно-есенна суша и нормализиране на водните запси в почвата – най-напред в повърхностите (20-30 cm), а по-късно и в по-дълбоките (50-70 cm) почвени слоеве.
В средата и в края на седмицата, условията ще са подходящи за работа на полето, за провеждане на растително-защитни дейности в овощните градини, загребване в лозовите масиви торене и дълбока оран на площите предназначени за засяване на окопни култури през пролетта.
Проф. д-р В. Казанджиев
Доц. д-р В. Георгиева
НИМХ