Времето ще бъде топло за ноември

Агрометеорологичните условия през периода 25.XI. - 01.XII. 2019 г.

Времето ще бъде топло за ноември

Агрометеорологичните условия през предходния период се определяха от по-топло за сезона време с валежи със стопанско значение в по-голямата част на страната.

 Средните денонощни температури на въздуха за периода бяха от 9.1°С в София до 15.6°С в Бургас. Отклоненията от климатичната норма са положителни и варират от 3°С във Благоевград до 7.5°С в Силистра и Добрич.
Акумулираната сума от активни температури от 01.10 до 22.11. 2019 г. достигна и надхвърли 800°С в районите на Черноморието и Сандански, а в останалите станции е от 600°С до 770°С.
Наднормените средни денонощни температури от началото на стопанската година (01 октомври) създадоха условия за ускорено развитие на засетите в срок есенни култури. В районите, където условията на почвено овлажнение не бяха лимитиращи към момента се наблюдават фазите преход към братене и братене. При по-късно засетите зимуващи зърнени култури и в районите с недостатъчно овлажнение се отчитат различни етапи на листообразуване.
През периода паднаха валежи със стопанско значение. Значителни количества бяха отчетени в крайните южни райони – Сандански и Кърджали, в останалите райони количества над 10 mm, паднаха в част от Северозападна България, в Североизточна и Централна Южна България. В останалите райони измерените количества са под 10 mm, като най- малки са количества са измерени в Източна България.
През периода до 28 ноември -
1 декември, съществена промяна в агрометеорологичните условия не се очаква. Те ще се определят от топло за периода време. В по-голямата част от страната в понеделник и вторник ще преобладава облачно време с превалявания, които постепенно ще обхванат страната. Значителни по количество ще бъдат валежите в Рило-Родопската област. Сутрешните температури ще се повишат и минималните във вторник ще бъдат 5-10°С, а максималните, 8-13°С. Вятърът ще бъде предимно от изток, в източните райони временно ще се усили. Към средата на седмицата вероятността за валежи намалява. Температурите ще се повишат и в четвъртък привечер и в петък на много места от северозапад на югоизток отново ще превали дъжд, в южните райони придружен с гръмотевици. Вятърът временно ще се обърне от северозапад, ще започне понижение на температурите. През почивните дни застудяването ще продължи, но вероятността температурите да останат все още около и малко над климатичните норми е голяма. В неделя ще бъде променливо облачно, почти без валежи, но ветровито.
При тези агрометеорологични условия започна процес на постепенно компенсиране на последствията от дългата лятно-есенна суша и нормализиране на водните запси в почвата – най-напред в повърхностите (20-30 cm), а по-късно и в по-дълбоките (50-70 cm) почвени слоеве.
В средата и в края на седмицата, условията ще са подходящи за работа на полето, за провеждане на растително-защитни дейности в овощните градини, загребване в лозовите масиви торене и дълбока оран на площите предназначени за засяване на окопни култури през пролетта.
Проф. д-р В. Казанджиев
Доц. д-р В. Георгиева
НИМХ

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.