Август е времето, през което е най-добре да се засадят луковиците с шафран. Ако са достатъчно големи, те могат да започнат да цъфтят още тази година, разказаха производители на екзотичното и скъпо растение пред „Телеграф“. В някои райони цъфтежът може да започне още в края на август, в други септември, октомври. Шафранът е непретенциозен и не се нуждае непременно от поливане.

Утрояване

За по-лесно луковиците могат да се накиснат предварително във вода за около половин час. При голяма горещина може и да се полее. Това разказа Стоян Дурков, който отглежда около 3,5 дка шафран в района на Девин. Стопанинът продава продукти от него на Фермерския пазар пред Министерство на земеделието. Истината е, че човек може да си купи луковички и да си засади от лилавия минзухар в градината, без да отглежда промишлени количества. Луковиците се размножават всяка година. В зависимост от грижата за тях те могат да се удвоят, утроят и учетворят, сподели той.  

Почва

Почвата според Дурков трябва да се изоре, да се фрезова, да е пухкава. Ако е в градината, просто добре трябва да се прекопае. Луковиците могат да се засадят на редове или лехи. Разстоянието да е на десетина-дванайсет см, дълбочина около 10 см.  Не е желателно да се полива. Ако е силна жега, може веднъж да се полее. Ако почвата е преовлажнена, има опасност да изгният.

Мустачките

Най-ценното от лилавия минзухар са мустачките или т.нар. стигми. Те са най-скъпата част от тях. Освен че се ползват за подправка, те имат и лечебно действие. Подходящи са за хора с диабет, действа като антидепресант, за добър сън, противораково и за зрение и сърце. Пият се в топла вода или мляко, може и в топла супа по три пипалца на чаша всеки ден, разказва Дурков. Иначе за една тава ориз с шафран са необходими около 50 пипалца като подправка.

10 лв.

В момента има некоректни прекупвачи, които предлагат по 10 лв. на грам червени пипалца, каза Дурков, което е твърде малко. Но тъй като културата е все още нова за България, пазарът не е раздвижен. Той и съпругата му смятат да увеличат декарите с насаждението. Водят преговори с чужди изкупвачи и се надяват в близките години да успеят да се издържат само от шафрановите полета.

Освен червените мустачки могат да се използват и лилавите венцелистчета. Засега не се изкупуват в България. Но от тях има стопани, които приготвят шафранова ракия, също така се ползват за парфюмерийната и козметична индустрия.   

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Половината от прасковените градини в страната са в Сливенско

Земеделието е произвело 32 млрд. лева

Половината от прасковените градини в страната са в Сливенско

За четири години от 2014-2018 г. земеделският отрасъл е произвел продукция, възлизаща на 32 млиарда лева, като годишно сумите са между 7,8 - 8,5 млрд. лв.

 130 хил.  земеделци работят без субсидии

6 фермери вземат 80% от европомощите

130 хил. земеделци работят без субсидии

6 фермери са взели над 80% от субсидиите, които са влезли в България през 2017 г.
За тази диспропорция напомни още веднъж анализът на Селскостопанска академия - ССА.

Кучета надушват болести по цитрусите

Специалисти обучиха кучета детективи да подушват в ранен стадий болест по насаждения с лимони, портокали и грейпфрути, предава Асошиейтед прес.