През януари започват резитбите, които спомагат да се отстрани заразата по клонките от брашнестта мана по ябълката и прасковата, струпясване по крушата, ранното кафяво гниене по костилковите овощни видове и др.


Когато в градината има болни и засъхващи или изсъхнали дървета, те задължително се изкореняват, за да не се допусне разпространяване на причинителя на заболяването или успешно презимуване на неприятелите. След резитбите всички изрязани клонки и клони се събират, изнасят извън градината и се изгарят.
Неприятели

Овощните дървета се нападат през вегетационния период от редица неприятели, като пръстенотворка, гъботворка, златозадка, бяла овощна пеперуда и листозавивачки и др. Те презимуват върху овощните дървета. Със събирането и унищожението на зимуващите стадии на тези неприятели се предотвратява намножаването им през пролетта и се улеснява воденето на химична борба с тях.
Изсъхнали
През този месец е необходимо да се извърши премахване на изсъхналите и мумифицираните плодове, останали от предходната година, предимно по костилковите овощни видове (череша, вишна, кайсия, слива и праскова) и най-вече по дюлевите дървета. Те са основен източник на зараза от кафяво гниене, загиване на завръзите и други болести. В тях също така презимуват някои неприятели като хоботници, прасковен клонов молец и др. Бадемовия семеяд, най-опасният неприятел по бадема, също презимува в повредените плодове, останали предимно по дърветата след прибиране на реколтата. Събирането на тези плодове и тяхното унищожаване предпазва от появата на този неприятел през следващата година.

Мероприятия

Извършват се следните агротехнически мероприятия:
- Продължава работата по механизираната контурна и ръчна резитба в ябълковите и крушовите насаждения.
- В плодохранилищата се следи да се спазва режимът на съхраняване.
- Продължава работата по ремонта на старите и изграждането на новите подпорни конструкции.
- Започва извозването и разхвърлянето на оборския тор в насажденията.
- Събират се калеми за пролетно присаждане. Резниците се вземат от южната страна на короната. Те се навързват на снопчета по 25, етикетират се и се съхраняват във влажен пясък на сенчесто място, в хладни избени помещения или в хладилни камери.
- Полагат се грижи за опазване на заложените за стратифициране семена. В закритите помещения се регулират температурата и влагата, а в траповете семената се предпазват от преовлажняване и мишки.
- Определя се площта за засаждане на нови овощни насаждения. Това е особено необходимо, тъй като при тях трябва да се определи предшественикът на овощните, който трябва да се реколтира не по-късно от края на юли.
- Изборът на място за ново насаждение да се извърши от специалист, като се имат пред вид специфичните изисквания на съответната култура към климата и почвата.

Температурата в оранжериите се покачва плавно

Притъпква се почвата около засадените през есента, изтеглените от резките колебания на температурата и липсата на сняг ягодови растения.
Започва затоплянето на оранжериите за форсирано производство на ягодови плодове. Температурата в оранжериите трябва да се повишава бавно (отначало до 10°С) и да се поддържа от 10 до 15°С. Ако температурата превиши 15°С за кратко време, растенията развиват недостатъчен брой листа с изтеглени дръжки, малко цветоноси с недоразвити цветове и непълноценни завръзи.
Изграждат се пластмасови тунели за ранно производство на ягоди.

Обработва се почвата на ягодоплодните

Ягодоплодните култури през януари също се провеждат агротехнически мероприятия с растителнозащитно значение. Извършва се обработка на почвата с цел унищожаване на заразата от червени и бели листни петна по ягодите, ягодов коренов хоботник и други, които зимуват в почвата и окапалите листа.
С извършването на дълбока почвообработка около малините се ограничава разпространението на ръждата, малиновия бръмбар, малинова галица, стъкленка, агрилус, малинов молец и други неприятели. Когато обработката на почвата се извършва през зимните дни, зимуващите форми на насекомите се изнасят на повърхността, където загиват от ниските температури.

По темата: агротелеграф
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Половината от прасковените градини в страната са в Сливенско

Земеделието е произвело 32 млрд. лева

Половината от прасковените градини в страната са в Сливенско

За четири години от 2014-2018 г. земеделският отрасъл е произвел продукция, възлизаща на 32 млиарда лева, като годишно сумите са между 7,8 - 8,5 млрд. лв.