Време е Лозан Панов да реши дали да остане или да се оттегли от поста си

Време е Лозан Панов да реши дали да остане или да се оттегли от поста си

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев коментира думите на шефа на ВКС пред журналисти

Време е Лозан Панов да реши дали да остане или да се оттегли от поста си, но един страничен наблюдател, какъвто той се явява в повечето случаи, на работата на органите на съдебната власт, малко ми се струва неадекватно. Това заяви пред журналисти представляващият ВСС Боян Магдалинчев преди заседанието на съдийската колегия на кадровия орган.

Той коментира скандалното обръщение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов в понеделник, в което той публично зае позиция по висящото във ВКС дело за предсрочното освобождаване на убиеца Джок Полфрийман. В позицията си председателят на ВКС дава указание на колегите си Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова "максимално да съкратят срока за произнасяне" по случая и в прав текст им заявява и посоката, в която очаква да бъде решението им.

"Не е нормално да се коментира висящо дело. В момента, в който съдебния състав се е оттеглил и е обявил, че ще се произнесе в срок до 2 месеца, никой няма право да коментира, още по-малко председател на ВКС, в чийто съд е и съдебният състав. Недопустимо е, макар да е прикрито под формата на един общ принцип. Нали знаете – ние сме такива. Но аз ще ви кажа, че имам предположение, че скоро ще излезе актът, няма да е до 2 месеца и г-н Панов го знае много добре. Не е случайно, че казва – вижте, ние говорим от пиедестала на чистите", допълни Магдалинчев. "Не може ти да се правиш на морален съдник, а някак си като че ли си откъснат въобще от този орган, ти си част от този орган", категоричен е представляващият ВСС.

Той коментира и намеците на Панов, че между членовете на ВСС има "членове на бившата Държавна сигурност". "Ако има някой, който е член на Държавна сигурност, нека го каже изрично и поименно и да се знае. А не да намеква нещо такова", каза представляващият ВСС.

По време на заседанието на съдийската колегия Боян Магдалинчев засегна въпроса и пред колегите си и поиска от тях становище. "Не може непрекъснато да се хвърля упрек върху ВСС, че не защитава интересите на магистратите. Не може да се дава квалификация дали става дума за елементарен казус, това ще каже съдебният състав. Мисля, че г-н Панов трябваше да каже къде беше на 17 септември и 1 октомври, когато излезе решението на Апелативния съд. Когато се нажежи обстановката, като председателстващ колегията той трябваше да бъде тук", посочи Магдалинчев пред кадровиците.

Севдалин Мавров коментира, че не може да даде становище, но се чувства обиден от изявите на председателя на ВКС."Изцяло не споделям изложението на председателя на ВКС. Не може един председател на ВКС да говори така. Отдавна искаме да назове с имена зависимости. За мен това е обидно, както е обидно и за състава, който ще разгледа случая", заяви Мавров.

Вечната защитничка на Панов Атанаска Дишева нарече възмущението на Магдалинчев и Мавров от поведението на Панов "другарски съд" и заяви, че не се чувства обидена от обръщението. "Не се чувствам обидена от това изявление. Ако г-н Мавров не се чувства зависим, не разбирам защо се обижда", заяви Дишева.

С това дебатът приключи, тъй като в дневния ред на кадровиците нямаше внесена точка по казуса – нито като редовна, нито като допълнителна.

Междувременно премиерът Бойко Борисов също бе помолен да коментира призива на шефа на ВКС Лозан Панов Джок Полфрийман да бъде освободен и дали ще се случи това. "Щом висшият съдия го е казал. Веднага съм съгласен със съдиите. Така съм обучен, че каквото се произнесе висшия съдия да се съгласявам с него и да не го коментирам", каза Борисов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.