0

П адналите валежи в края на изминалия период подобриха водния статус на почвите и условията за протичането на началните фази от развитието на засетите посеви със зимна рапица и зимни житни култури. Подобриха се и условията за по-качествено провеждане на сезонните почвообработки.

Падналите валежи в края на изминалия период подобриха водния статус на почвите и условията за протичането на началните фази от развитието на засетите посеви със зимна рапица и зимни житни култури. Подобриха се и условията за по-качествено провеждане на сезонните почвообработки.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от променливо време с температури около климатичните норми, при които ще протича началното развитие на земеделските култури.
През периода текат оптималните агротехнически срокове за сеитба на зимните житни култури (пшеница и ечемик) в полските райони на страната. По-подходящи условия за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия ще има в дните от периода, без валежи – сряда, четвъртък, събота и неделя. Сезонните дейности, характерни за този период са свързани с обработки на почвата, торене на площите за зимни и пролетни култури, есенно третиране на площите с хербициди. През този сезон се провежда и обследване на посевите за появата, развитието и плътността плътността на основни вредители като обикновената полевка, житните мухи, листни въшки и обикновения житен бегач. Третирането срещу плевелната растителност трябва да се извежда в ранен етап от развитието им за постигане на по-голяма ефективност на използваните хербициди. Обикновеният житен бегач нанася вреди по кълновете на поникващите растения под повърхостта на почвата. Вредната дейност на житните мухи се благоприятства от влажното време като повредите са в основата на централния лист от снесените ларви. Периодът е подходящ за предзимно засяване на спанак, салати и чесън за ранно пролетно производство. Условията сега са подходящи и за подготовката на площите предвидени за засаждане на млади овощни дръвчета (изкопаване на ямките с цел оптимално влагонатрупване). Ще се извършват беритби на плодовата и зеленчукова реколта.


Драгомир Атанасов
Агрометеоролог в НИМХ