Враца посреща мощите на св. Климент Охридски

Враца посреща мощите на св. Климент Охридски

Враца отбелязва три годишнини, свързани с небесния покровител на епархията – св. Софроний Врачански: 280-та годишнина от рождението на светеца, 225-та годишнина от ръкоположението му за епископ и 55-та годишнина от неговата канонизация.

За тържествата в града ще пристигнат патриарх Неофит, членове на Светия синод, духовници от други поместни православни църкви, както и други официални лица и гости.

Духовният празник ще започне на 16 септември, когато във Възнесенския храм „Св. Софроний Врачански” ще пристигне честната глава на св. Климент Охридски. Тя се съхранява в гръцкия манастир „Св. Йоан Кръстител”, близо до град Верия. Светинята ще бъде донесена от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон. Мощите ще бъдат посрещнати от Врачанския митрополит Григорий, след което ще бъде отслужено празнично вечерно богослужение. Гражданите ще могат да се поклонят пред мощите на светеца и да изпросят молитвеното му застъпничество до 19 септември в същия храм.

На 17 септември, за първи път във Враца, ще бъдат представени пред обществеността три от най-ценните и известни ръкописи на св. Софроний Врачански, които се съхраняват в националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Това са първият Софрониев препис на „История славянобългарска”, направен през 1765 г. в Котел; Часословец от 1768 г. и Поучения и словосказания за празниците Господни (Първи видински сборник) от 1802 г. Експозицията ще бъде открита в Регионалния исторически музей.

Същия ден в Градската концертна зала ще се проведе Свети-Софрониева лектория. В нея ще вземат участие: проф. Андрей Пантев, проф. Румяна Дамянова, проф. Пламен Митев, проф. Даринка Караджова, проф. Кирил Топалов, доц. Красимира Александрова и доц. Павел Павлов. Входът е свободен.

Във Възнесенския храм „Св. Софроний Врачански” ще се отслужи празнично вечерно богослужение. След него в Градската концертна зала ще се състои тържествен концерт с изпълнители: Kамерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният”, Симфониета – Враца, Дамски хор при Възнесенски храм „Св. Софроний Врачански”, ученици от НУ „Св. Софроний Врачански” – Враца. По време на проявата ще бъдат наградени победителите в конкурса за детско творчество на тема: „Св. Софроний Врачански – ярък духовен пример от миналото към настоящето и бъдещето”.

Честванията ще завършат на 18 септември с празнична света литургия и молебен, в които ще вземат участие патриарх Неофит, членове на Светия Синод и духовници от други поместни православни църкви.

Честванията са под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, а организатори на събитието са Врачанската света митрополия, Община Враца и Областна администрация – Враца.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.