Вписаха в регистъра нови шефове на държавното „Мини Марица изток“

Вписаха в регистъра нови шефове на държавното „Мини Марица изток“

Двама нови членове на съвета на директорите при държавното „Мини Марица изток“ ЕАД – Раднево са вписани от 27 юли, установи проверка в Търговския регистър. Като независими представители в съответствие с промените в закона са вписани Светослав Миневски и Цветолин Богданов, като Миневски е избран и за председател на борда на мястото на досегашния Николай Диков, който остава в ръководството. 

Изпълнителен директор продължава да бъде инж. Андон Андонов, който е на този пост от декември 2014 година, но преди около месец и половина подаде молба за освобождаване по собствено желание. Третият член-представител на държавата е икономистът Георги Коев.

Мандатът на членовете на СД е петгодишен, считано от датата на вписването с изключение на Андонов, който е с краен срок 15 март догодина. Промяната не е отразена все още на корпоративния сайт на дружеството въпреки че междувременно са били проведени две редовни заседания, установи репортер.

Новият председател на СД е със солиден юридически стаж, вписан е като адвокат в старозагорската колегия, преди това е бил служител на ГД БОП.

Името на Цветомил Богданов излиза при проверка в ТЗ като управител, съдружник и едноличен собственик в няколко компании/строителна, консултантска, застрахователна/ и в едно НПО: „Тенис клуб Августа Траяна“ в Града на липите.

Конкурсната процедура за новите двама независими членове на СД е била стартирана в още пред февруари т.г. от агенцията за публичните предприятия и контрол, коментираха запознати. Държавното "Мини Марица-изток" ЕАД оперира като най-голямата мина за добив на лигнитни въглища по открит способ в страната и продава на четирите топлоелектрически централи, включително "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД, всички от които са разположени в комплекса Марица изток. Концесията за добив е 35-годишна и е издадена през август 2005 година, в дружеството работят малко над 7 100 души, от началото на годината е спрян приемът на нови работници, очакванията са във връзка със Зелената сделка постепенно добивът на въглища да бъде прекратен през 2024 година въпреки че според геоложките проучвания запасите в региона да са в състояние да обслужват текущото потребление за период между 60 и 70 години при максимален добив от 35 млн т годишно, става ясно от написаното в страницата  на БЕХ.

Според последния публикуван финансов отчет дружеството в края на м.г. е имало активи от 1,141 млрд лв, реализирана е била печалба от 32,1млн лв при 57 млн лв за предходната 2019-а.Основният приход в размер на малко над 406 млн лв е от продажбата на добиваните тук въглища.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.