Вотът в Държава-лакмус на резултатите в страната
2

30 на сто от имащите право гласуваха още до обяд

Вотът в Държава-лакмус на резултатите в страната

Къщи в селото си купили две руски семейства и белгиец от Шерлероа

Малко над 30 на сто от имащите право на глас 72 жители на чирпанското село Държава до обяд в неделя пуснаха хартиените си бюлетини в урната, съобщи председателят на секционната комисия Красимира Милева. Намиращото се на десетина километра от общинския център селце е своеобразен лакмус за резултатите в страната, твърдят местните, които очакват до финала на изборния ден през читалищната сграда, където е базирана секцията, да минат поне 70 на сто от пълнолетните жители.

По този начин почти щели да повторят активността от 2017 г., когато право на глас имали 105 души, а гласували 72.

66-годишният кметски наместник Иван Тодоров с усмивка споделя, че има два града-държави в ЕС - римският Ватикан и чирпанското Държава. От няколко години към тукашните са се присъединили


две руски семейства

едното пуснало вече яки корени и дори съпругата Нина вече помагала на тукашните с лекарските си умения. От няколко месеца притежател на къща е белгиец, родом от Шарлероа, който възнамерявал след ремонта там да настани майка си.

Било е време, когато в Държава живеели близо 700 семейства, за съжаление от десетина години насам броят паднал на под 80, ако се броят и няколкото дечица на семейство калайджии и внучките на старозагореца инж. Кольо Христов, които по време на пандемията се пренесли с родителите си тук.

За разлика от останалите кметски наместници, които са назначени, Тодоров е избран от съселяните си. Четирима били мераклиите за „горещия“ стол, но пенсиониралият се като шофьор на ТИР в някогашното предприятие СОМАТ събрал кажи-речи 80 на сто от гласовете на държавчани. Сменил се кметът на общината, но и новият се съобразил с вота на селяните.

„В селото ни истински държавник не е стъпвал, виж политици много са се извървели, всички идват преди изборите и никога след това. Обещават, обещават, ама обещаното не е като даденото, щото ако беше така, сега да нямаше нито една дупка по пътя до Чирпан, а то трябва


на зигзаг да караш колата

за да не я потрошиш!“, коментира Тодоров, който получава за работата си заплата от около 700 лв.

Какви ще бъдат резултатите от вота в неделя, никой в Държава не се наема да прогнозира: през 2017 г. разликата между управляващи и опозиция била в рамките на 4 бюлетини, точно колкото била и през 2014 г., когато от 25-те имена на партии и коалиции държавенци припознали 10, но местната 4-процентова бариера прескочили само 6. През 2017-а пък останали 3, но едната на сегашните се раздвоила.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.