0

М алко над 30 на сто от имащите право на глас 72 жители на чирпанското село Държава до обяд в неделя пуснаха хартиените си бюлетини в урната, съобщи председателят на секционната комисия Красимира Милева. Намиращото се на десетина километра от общинския център селце е своеобразен лакмус за резултатите в страната, твърдят местните, които очакват до финала на изборния ден през читалищната сграда, където е базирана секцията, да минат поне 70 на сто от пълнолетните жители.

Малко над 30 на сто от имащите право на глас 72 жители на чирпанското село Държава до обяд в неделя пуснаха хартиените си бюлетини в урната, съобщи председателят на секционната комисия Красимира Милева. Намиращото се на десетина километра от общинския център селце е своеобразен лакмус за резултатите в страната, твърдят местните, които очакват до финала на изборния ден през читалищната сграда, където е базирана секцията, да минат поне 70 на сто от пълнолетните жители.

По този начин почти щели да повторят активността от 2017 г., когато право на глас имали 105 души, а гласували 72.

66-годишният кметски наместник Иван Тодоров с усмивка споделя, че има два града-държави в ЕС - римският Ватикан и чирпанското Държава. От няколко години към тукашните са се присъединили


две руски семейства

едното пуснало вече яки корени и дори съпругата Нина вече помагала на тукашните с лекарските си умения. От няколко месеца притежател на къща е белгиец, родом от Шарлероа, който възнамерявал след ремонта там да настани майка си.

Било е време, когато в Държава живеели близо 700 семейства, за съжаление от десетина години насам броят паднал на под 80, ако се броят и няколкото дечица на семейство калайджии и внучките на старозагореца инж. Кольо Христов, които по време на пандемията се пренесли с родителите си тук.

За разлика от останалите кметски наместници, които са назначени, Тодоров е избран от съселяните си. Четирима били мераклиите за „горещия“ стол, но пенсиониралият се като шофьор на ТИР в някогашното предприятие СОМАТ събрал кажи-речи 80 на сто от гласовете на държавчани. Сменил се кметът на общината, но и новият се съобразил с вота на селяните.

„В селото ни истински държавник не е стъпвал, виж политици много са се извървели, всички идват преди изборите и никога след това. Обещават, обещават, ама обещаното не е като даденото, щото ако беше така, сега да нямаше нито една дупка по пътя до Чирпан, а то трябва


на зигзаг да караш колата

за да не я потрошиш!“, коментира Тодоров, който получава за работата си заплата от около 700 лв.

Какви ще бъдат резултатите от вота в неделя, никой в Държава не се наема да прогнозира: през 2017 г. разликата между управляващи и опозиция била в рамките на 4 бюлетини, точно колкото била и през 2014 г., когато от 25-те имена на партии и коалиции държавенци припознали 10, но местната 4-процентова бариера прескочили само 6. През 2017-а пък останали 3, но едната на сегашните се раздвоила.