0

Ш ведската марка Volvo представи новата концепция 360с, която представлява цялостна визия за бъдещето автономно, електрическо, свързано и безопасно пътуване. Концепцията 360с е изградена на представата за напълно автономен, електрически автомобил без шофьор зад волана. Акцентът е върху свободата на дизайна, която е възможна благодарение на липсата на волан и двигател с вътрешно горене и преосмисля традиционното разположение на пътническите седалки в две или три редици.

Шведската марка Volvo представи новата концепция 360с, която представлява цялостна визия за бъдещето автономно, електрическо, свързано и безопасно пътуване. Концепцията 360с е изградена на представата за напълно автономен, електрически автомобил без шофьор зад волана. Акцентът е върху свободата на дизайна, която е възможна благодарение на липсата на волан и двигател с вътрешно горене и преосмисля традиционното разположение на пътническите седалки в две или три редици.

Концепцията Volvo 360с предлага четири възможности за пътуване в автономното превозно средство и употребата му съответно като спалня, като мобилен офис, като всекидневна и като място за забавление. Концепцията 360с има амбицията да се превърне в потенциален конкурент на авиокомпаниите и други доставчици на услуги в сферата на пътуванията по въздух на кратки разстояния. Кабината за спане в 360с позволява на пътниците да се насладят на комфорт от първа класа и спокойно пътуване през нощта и да се събудят свежи в крайната дестинация.

Освен разкриването на възможности за нови клиенти, концепцията 360с може да повлияе на бъдещето на пътуването, на инфраструктурата и на екологичния отпечатък на модерното общество. Тя не просто преосмисля начина, по който хората пътуват, но и начина, по който общуват с близките и приятелите си и как прекарват времето си в града. Концепцията 360с е първата крачка към широка дискусия за потенциала на автономните технологии и възможността за фундаментална промяна на обществото по много начини. От Volvo гледат на концепцията 360с като на началото на дискусия и очакват повече идеи, когато натрупат повече знания.

Автономното управление е тясно свързано с безопасността и технологиите от най-ново поколение имат потенциала значително да повишат сигурността по пътищата. С новата си концепция 360c, компанията Volvo призовава за въвеждането на нов глобален стандарт за това как автономните превозни средства да общуват безопасно с всички останали участници в движението. Идеята е автономната технология да бъде въведена постепенно. В резултат на това автономните превозни средства без водач зад волана ще споделят ситуации от трафика с останалите участници в движението. В такива ситуации вече няма да е възможно водачите да осъществяват визуален контакт, за да разберат каква е следващата стъпка на останалите участници в движението.

Като част от концепцията 360с, инженерите по сигурността във Volvo поемат предизвикателството да разработят и безопасен нов начин за комуникация между автономните автомобили и останалите участници в движението. Концепцията включва система от звукови, цветови и други визуални сигнали, които да информират водачите за намеренията на автономната кола, така че във всеки един момент да е напълно ясно какво ще е нейното следващо действие.