Volkswagen направи най-добрата електрическа кола
10

Volkswagen направи най-добрата електрическа кола

Революционният хечбек ID.3 се зарежда за 30 минути в контакта и минава до 550 км на ток

Най-значимата премиера на автосалона във Франкфурт безспорно беше авангардният електрически автомобил Volkswagen ID.3. Този изцяло нов модел е символ на началото на нова ера за марката. Хечбекът ID.3 разширява продуктовата гама на Volkswagen, дебютирайки като първи модел от изцяло ново поколение чисто електрически превозни средства, с нулеви емисии, изключителна ефективност и пълна комуникационна свързаност. Новият Volkswagen ID.3 е универсален модел, напълно подходящ за ежедневна употреба.

Благодарение на компактните си външни размери той предлага типичната за малките автомобили отлична маневреност в комбинация с достойно за автомобил от среден клас вътрешно пространство. Новият модел съчетава вълнуващ дизайн с иновативни технологии и впечатляващ автономен пробег до 550 километра.

Новият Volkswagen ID.3 е първият модел от серията ID. и се отличава с неутрален въглероден отпечатък, характерната за електромобилите впечатляваща динамика на пътя и с пълна комуникационна свързаност. Новият ID.3 използва технологичната основа на новата модулна платформа за модели с електрическо задвижване на Volkswagen, която е проектирана изцяло за използване в електромобили с акумулаторни батерии и е лишена от обичайните до този момент недостатъци.

Новият Volkswagen ID.3 демонстрира ярко новосъздадената стилистична визия на фамилията от модели ID., която веднага го идентифицира като автомобил с нулеви емисии. Той е създаден като носител на едно наистина наелектризиращо бъдеще и внася качествено ново ниво по отношение на дизайна в категорията на компактните автомобили. Естественият стил и абсолютно интуитивното изживяване зад волана на новия модел са ярка демонстрация на новия, електрически начин на мислене.

Интериорът също е революционен. Дългото междуосие на модулната архитектура MEB, комбинирано с много късите надвеси, е дало възможност за създаване на значително по-просторен интериор на новия модел. Електрическият Volkswagen ID.3 демонстрира изцяло нови стандарти в компактния клас, като предлага пространство и простор за петима възрастни пътника. Изцяло новите цифрови елементи на контролните уреди и приборите за управление гарантират, че всеки водач ще се ориентира напълно интуитивно в новия ID.3. Освен от екрана на блока контролни прибори зад волана, водачът получава най-важната информация и чрез изцяло новия 10-инчов сензорен дисплей, разположен централно на арматурното табло.

Функцията ID. light, която също е нова, оказва съдействие на водача с помощта на светлинната лента с LED елементи по време на навигация и може също така да го прикани към спешна употреба на спирачките при евентуално възникване на непосредствена опасност например. Във всички прибори и елементи за управление на функциите, включително тези върху електрически регулируемия мултифункционален волан, се използва сензорна технология и чувствителни на докосване бутони. Единствено електрическите механизми на прозорците и аварийните светлини все още използват класически бутони и превключватели, изискващи натискане. Всичко това се допълва от системата за интелигентно гласово управление с естествени фрази. Благодарение на системата App Connect, ID.3 може да се свърже с вашия смартфон в рамките на няколко секунди.

При старта на серийното производство, електрическият Volkswagen ID.3 ще се предлага с възможност за избор на акумулаторни батерии в три размера. Базовият вариант разполага с батерия с реално използваем енергиен капацитет от 45 кВтч, която осигурява пробег до 330 км с едно зареждане в условията на цикъла WLTP. Базовата цена на този вариант на ID.3 е под 30 000 евро в Германия. Освен него се предлага и версия на батерията с капацитет 58 кВтч, който дава възможност на ID.3 да измине автономен пробег до 420 км. Реално използваемият капацитет на най-големия вариант на акумулаторната батерия е 77 кВтч, а автономният пробег с осигурената от нея електроенергия достига до 550 км.

Благодарение на възможността за използване на станции с бързо зареждане, новият Volkswagen ID.3 може да се зареди достатъчно за изминаване на пробег от около 290 км в рамките на 30 минути при използване на зарядна мощност 100 кВт. Самите акумулаторни батерии са вградени в подовата платформа на каросерията на новия модел. Това разположение има положителен ефект върху динамиката на поведението на пътя, тъй като спомага за значително понижаване на центъра на тежестта на електромобила. Новият ID.3 се отличава и с оптимално разпределение на теглото между предния и задния мост.

Volkswagen започна да приема предварителни поръчки за специалното дебютно издание ID.3 1st в ограничен тираж през месец май тази година. По този начин беше дадена възможност на клиентите в Европа да направят неангажираща предварителна резервация за производство на един екземпляр от ограничената серия на ID.3 1st  срещу сумата от 1000 евро. От тази есен направилите предварителната резервация могат да придвижат своята поръчка в следващата фаза при съответния дилър на марката и да конфигурират предпочитаната от тях версия на ID.3 1st. В България възможността за предварителна резервация на модела също е валидна. Срещу сумата от 2000 лева най-нетърпеливите могат да заявят своето желание да притежават от първите бройки на високотехнологичния революционен модел Volkswagen ID.3.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.