0

М арката Volkswagen продължава електрическата си офанзива и през настоящата година ще пусне на пазара първия SUV с изцяло електрическо задвижване с нулево ниво на локални емисии и производствен процес с неутрален въглероден отпечатък. Новият модел ID.4 ще представлява германския производител Volkswagen в най-големия сегмент на световния автомобилен пазар - класа на компактните кросоувъри.

Марката Volkswagen продължава електрическата си офанзива и през настоящата година ще пусне на пазара първия SUV с изцяло електрическо задвижване с нулево ниво на локални емисии и производствен процес с неутрален въглероден отпечатък. Новият модел ID.4 ще представлява германския производител Volkswagen в най-големия сегмент на световния автомобилен пазар - класа на компактните кросоувъри.

Новият електрически Volkswagen ID.4 предлага пространство, гъвкавост и всички останали предимства, които клиентите ценят високо в категорията на SUV моделите. Според създателите му, ID.4 е емоционален и многофункционален модел, който със сигурност ще впечатли клиентите със своето ефективно електрическо задвижване, динамичен дизайн, обширно вътрешно пространство и модерни асистиращи системи.

Новият Volkswagen ID.4 е универсален модел, еднакво подходящ за динамичен стил на шофиране, както и за спокойно и комфортно пътуване. Акумулаторната батерия е с капацитет до 77 кВтч и позволява изминаването на до 520 км с едно зареждане според стандарта WLTP. Тя е инсталирана в подовата платформа на каросерията и осигурява нисък център на тежестта и забележителна стабилност на пътя.

На задния мост е разположен електродвигател, който развива максимална мощност от 150 кВт или 204 к.с., а въртящият момент е 310 Нм. С това задвижване новия Volkswagen ID.4 ускорява от 0 до 100 км/ч за 8,5 секунди и развива максимална скорост от 160 км/ч.

Специално за електрическите модели от фамилията ID., Volkswagen предоставя на своите клиенти и пълен пакет услуги за удобно, свързано и устойчиво зареждане на електромобили под названието We Charge. Тези услуги предлагат идеално решение за всяка ситуация, независимо дали сте у дома, в града или на дълъг път. Например на бързозарядна станция с прав ток с мощност 125 кВт, новият ID.4 може да се зареди достатъчно за изминаването на пробег от 320 км само за около 30 минути.

Паралелно с това, Volkswagen изгражда цяла екосистема за устойчива електрическа мобилност, свързана органично с новата фамилия от моделите ID. Клиентите на ID.4 ще получат автомобил, произведен по технологии с неутрален въглероден отпечатък, а ако за зареждане използва електроенергия от устойчиви, възобновяеми източници, новият изцяло електрически Volkswagen ID.4 ще запази неутралния въглероден баланс и на пътя.

Динамичният външен вид на Volkswagen ID.4 прави впечатление със своите атлетични пропорции и модерно излъчване. Дизайнът с плавни линии е вдъхновен от природата и спомага за постигане на много добра аеродинамика с коефициент на челно въздушно съпротивление от 0,28. Във фаровете още при базовата версия на новия модел се използват почти изцяло LED елементи, докато комбинираните задни светлини са напълно оборудвани със светодиодна технология.

При върховата версия в гамата интерактивната матрична система на предните LED светлини IQ.Light приветства водача със завъртане на оптичните модули при приближаване до колата и се грижи за интелигентното управление на дългите светлини по време на път. Тези фарове са съчетани с новите триизмерно оформени блокове на задните LED светлини, които се отличават с хомогенен, яркочервен светлинен поток. Големите колела с диаметър до 21 инча подчертават динамичния характер на кросоувъра. С пътен просвет от 21 см, моделът е подготвен да се справи и в леко пресечен терен.

Новият Volkswagen ID.4 впечатлява с просторен интериор, в който има невероятно обширно пространство за пътници и багаж. С дължината си от 4,58 метра, новият Volkswagen ID.4 осигурява оптимално разпределение на обемите за компонентите на задвижването, пътниците и техния багаж, осигурявайки видими ползи за водача и пътниците.

Цветовите комбинации и материите във вътрешното обзавеждане демонстрират модерен стил и осигуряват уютна и приветлива атмосфера. В зависимост от позицията на облегалката на задната седалка, багажникът предлага обем между 543 и 1575 литра. Оборудването на ID.4 включва електрическо задвижване на капака на багажника, релси на покрива и теглич.

Модерната концепция за управление на функциите на новия електрически SUV не използва физически бутони и превключватели. Ергономичната схема се основава на двата екрана на арматурното табло, като централният е сензорен и с диагонал до 12 инча. Системата за гласов контрол Hello ID разпознава естествени фрази. Новата функция ID.Light с тясна светлинна лента под предното стъкло също помага на водача с интуитивните си сигнали.

Допълнително се предлага и Head-up дисплей с разширена реалност, който съчетава виртуалните показания на различните системи в автомобила с картината на реалната действителност наоколо. Например стрелките на навигационната система, указващи посоката на предстоящата маневра за престрояване, се прожектират виртуално върху конкретната пътна лента.

Софтуерът и хардуерът във Volkswagen ID.4 са проектирани като част от изцяло нова електронна архитектура с високи комуникационни възможности, която ще даде възможност клиентите да изтеглят и активират актуализации на автомобила онлайн.

Производството на първия електрически SUV на Volkswagen - ID.4 се осъществява в германския завод в Цвикау. Постепенно ID.4 ще се превърне в глобален модел, който ще се произвежда и продава не само в Европа, но и на пазара в Китай, а по-късно и в САЩ.