0

П ървият изцяло електрически автомобил на Volkswagen, носещ името ID.3, дебютира в България. Националната премиера на хечбека с пет врати се състоя в столичния хотел „Хаят”. От днес новият ID.3 може да бъде видян и тестван във всяко дилърство на Volkswagen в България от желаещите да се докоснат до този нов етап в развитието на славната германска марка. С първия си електромобил Volkswagen започва третия голям етап в историята си и навлиза в нова ера на мобилността.

Първият изцяло електрически автомобил на Volkswagen, носещ името ID.3, дебютира в България. Националната премиера на хечбека с пет врати се състоя в столичния хотел „Хаят”. От днес новият ID.3 може да бъде видян и тестван във всяко дилърство на Volkswagen в България от желаещите да се докоснат до този нов етап в развитието на славната германска марка. С първия си електромобил Volkswagen започва третия голям етап в историята си и навлиза в нова ера на мобилността.

Подобно на оригиналната „костенурка” и първия Golf, компактният модел с изцяло електрическо задвижване ID.3 поставя началото на нова ера за Volkswagen, тъй като той е първият електромобил, който предлага неограничена възможност за използване в ежедневието и в същото време е достъпен за милиони потребители по целия свят.

Модулната конструктивна архитектура за модели с електрическо задвижване MEB, която се използва от ID.3, служи за техническа основа за електрическата продуктова офанзива на марката и ще позволи създаването на още много електрически модели.

Платформата оползотворява ефективно и пълноценно възможностите и функциите, които предлага електрическо задвижване, като осигурява на новия Volkswagen ID.3 просторен интериор, динамични характеристики и възможности за изминаване на автономен пробег до 550 километра според цикъла WLTP. Възможността за бързо зареждане е още едно предимство на новия модел при пътуване на дълги разстояния.

При пазарната премиера в у нас новият Volkswagen ID.3 идва със специалното издание ID.3 1ST edition, което се предлага в три нива на изпълнение, насочени към определени типични потребителски изисквания. Клиентите в България могат да избират цвета на външното лаково покритие и разцветките в интериора на колата. Новият Volkswagen ID.3 1ST edition се задвижва от разположен на задния мост електродвигател с максимална мощност 150 кВт и максимален въртящ момент от 310 Нм - впечатляващи показатели, които позволяват на ID.3 1ST edition да ускорява от 0 до 100 км/ч за 7,3 секунди, а максималната скорост достига 160 км/ч.

Новият Volkswagen ID.3 1ST edition използва акумулаторна батерия с реално използваем енергиен капацитет от 58 кВтч, както и с автономен пробег на електричество до 426 км според изискванията на цикъла WLTP. Акумулаторната батерия може да се зарежда на станции с максимална мощност от 11 кВт с променлив ток AC или 100 кВт с постоянен ток DC. При използване на мощна зарядна станция с постоянен ток е възможно в рамките само на 30 минути да заредите достатъчно енергия за изминаване на 290 км. Цената на електромобила Volkswagen ID.3 1ST edition у нас е 70 885 лева.

Клиентите в България могат да поръчат и версията Tour, базирана на четириместния модел ProS, който позволява използването на по-голяма акумулаторна батерия от 77 кВтч нето и съответно постигането на по-продължителен автономен пробег до 550 км по WLTP, а максималната мощност е идентична с тази на ID.3 Pro Performance и възлиза на 150 кВт или 204 к.с. Версията Tour може да се зарежда от DC станции със 125 кВт.