Volkswagen Golf TGI изминава 400 км само на метан
3

Volkswagen Golf TGI изминава 400 км само на метан

Новият модел със задвижване на природен газ е пословично икономичен и се превръща в спестовна касичка

Новият Volkswagen Golf вече се предлага и с екологичното задвижване с природен газ, популярен у нас като метан. Новата заводска версия Golf TGI е оборудвана с мощен 1,5-литров 4-цилиндров турбодвигател с максимална мощност 130 к.с. и три резервоара за сгъстен природен газ (метан), вградени в подовата част на каросерията на модела. Задвижващият агрегат впечатлява със своята висока ефективност и нисък разход на гориво от едва 4,1–4,3 кг сгъстен природен газ (метан) на 100 км по WLTP, което отговаря на нива от 111–117 г/км при емисиите на CO2.

Общата вместимост на трите резервоара за природен газ в момента е 115 литра или 17,3 кг. Благодарение на ниският разход на природен газ (метан), новият Volkswagen Golf TGI може да измине автономен пробег от около 400 км с едно зареждане изцяло на природен газ, според новия стандарт WLTP.

Системата на задвижване е практически моновалентна, тъй като двигателят използва за гориво предимно сгъстен природен газ (метан), но може да работи и с бензин. В случая бензиновият резервоар е с вместимост 9 литра, но той по същество изпълнява ролята на резервен вариант в случаите, когато горивото в газовите резервоари се изчерпи, като е в състояние да осигури и известен допълнителен пробег.

Горивният процес на новия 1,5-литров турбодвигател TGI във Volkswagen Golf използва високоефективния цикъл на Милър със степен на сгъстяване 12,5:1, който спомага за постигане на много ниски равнища по отношение на въглеродните емисии.

В същото време системата за принудително пълнене с турбокомпресор с променлива геометрия увеличава налягането на свежия въздушен поток и така дава възможност за постъпване на по-голямо количество кислород в горивните камери. Това предимство позволява на новия Volkswagen Golf TGI да осигури мощно ускорение от ниските оборотни режими на двигателя по всяко време.

Движението на природен газ (метан) се отличава с по-ниско съдържание на въглерод. Това означава, че при него се отделят до около 25% по-малко въглеродни емисии, отколкото при използване на бензин. Зареждането с биометан или e-gas води до още по-добър въглероден баланс, тъй като биометанът се произвежда от отпадъчни растителни продукти, а горивото e-gas се извлича и акумулира от мощности, използващи излишната екологична електроенергия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.