"Воля" внесе искането си за мораториум върху харчовете за превъоръжаване

Парламентарната група на ВОЛЯ внесе в деловодството на НС проект за решение, с което се слага мораториум върху закупуването на боен кораб и друга военна техника на стойност над 2 млрд. лева, съобщиха от партията.

От партията напомнят, че тези разходи са заложени в две решения, гласувани от парламента през 2018 г., кактои че "Воля" единствено не подкрепили тези разходи. Предложението на  "Воля" е мораториумът да важи до края на мандата на 44-то НС. В мотивите си за това те изтъкват, че в момента светът преживява невиждана здравна и икономическа криза, която вече се отразява на стандарта на живот на милиони хора и на икономиките на стотици страни.

От държавните институции и у нас се очаква да предприемат своевременни и адекватни мерки, за да може страната да премине през тази турболенция с минимални щети и с шанс бързо да се изправи след края на пандемията от коронавирус.

"Убедени сме, че всички големи разходи, предвидени за тази година, които не са спешни и не се отнасят до антикризисните мерки, трябва да бъдат отложени за по-добри времена. Сега, повече от всякога, всеки лев от държавния бюджет е безценен и трябва да бъде вложен за опазване на живота на българските граждани, за създаване на сигурни условия за работа на медиците, за спасяване на доходите на населението и за подкрепа на бизнеса", изтъкват от "Воля".

Според тях приоритетите при разходването на обществените средства трябва да започват със здравето и икономиката. Нищо не налагало и  харченето на огромна сума за въоръжаване в момент, в който десетки хиляди хора губели работата си, заради извънредното положение, а фирмите затварят.

Именно затова според тях тези средства трябва да бъдат пренасочени към социални и икономически мерки за излизане от кризата и за последващи мерки за развитие на страната.

"От ВОЛЯ смятаме, че предвидените над 2 милиарда лева за военна техника са лукс, който държавата не бива и не може да си позволи в такъв момент! Мораториумът върху посочените две решения на НС е повече от належащ!", заключват от партията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.