„Воля”: Депутатите да гласуват изолирани от кабинетите си

„Воля”: Депутатите да гласуват изолирани от кабинетите си

НС да не спира работа, а депутатите да заседават и гласуват изолирани в кабинетите си в Партийния дом. Това препоръчват от „Воля”, стана ясно от официална позиция на партията. В тази сграда те имали отделни кабинети, които разполагат с необходимата IT мрежа. Това позволявало пултовете за гласуване да бъдат преместени и инсталирани в стаята на всеки един депутат.

По този начин всеки един ще можело да работи изолирано и да гласува от стаята си. Наред с това мрежата позволявала и инсталиране на приложения за конферентен разговор между всички присъстващи в сградата депутати, който да се управлява изцяло от председателя на Народното събрание и от неговия компютър. От „Воля” смятат, че това решение е най-лесно от техническа гледна точка, бързо е за изпълнение и не изисква особен финансов ресурс.

Техническото обезпечаване на цялата система пък щяло се извършва от IТ служителите на НС, които щели бързо да откликнат на всеки един народен представител, ако той имал технически затруднения.  От „Воля” са провели разговори с водещи IТ специалисти, а изводите били, че това решение може да бъде организирано в рамките само на няколко дни. Заседанията пък можело да бъдат достъпни в реално време на медиите, като ресорните репортери работят също изолирани в отделни помещения.

Така според хората на Веселин Марешки ще отпаднат притесненията дали решенията на НС са легитимни, тъй като всеки ще бъде в кабинета си и заседанията ще се провеждат отново в сграда на НС. Нямало да има и проблем със сигурността на мрежата, защото тя е вътрешна, а не онлайн.

Тяхното предложение е в синхрон  с това, което са обсъждали лидерите на парламентарните групи по-рано през деня на председателски съвет. Окончателно решение обаче все още не е взето. Какво са обсъждали на сбирката, четете  тук.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.