Волейболната федерация блокира с юридически хватки събрание през януари

Волейболната федерация блокира с юридически хватки събрание през януари

Инициативният комитет за промени в българския волейбол определи забавянето от страна на федерацията на подаването на заявление в Търговския регистър към Агенцията по вписвания за свикване на извънредно Общо събрание на 16 януари 2020 година като поредната юридическа хватка.

Членовете на Инициативния комитет изразиха съмненията си, че планираното събрание не може да се случи според техните намерения, тъй като провеждането му и взетите решения могат да бъдат оборени по съдебен път, а то да бъде обявено за невалидно. "Фактите са такива, че по начина, по който ние поискахме извънредно Общо събрание с датата, която поискахме, няма да се случи към днешна дата. Внимателно бяха подбрани сроковете на това искане, така че процедурно да не е налице необходимото време, за да може това събрание да не бъде обжалвано от всяка заинтересована страна. Това е реалността. Не сме шокирани и изненадани. Очаквахме точно това да се случи", сподели президентът на "Левски" Давид Давидов.

Решение на Търговския регистър все още се чака, а междувременно от Инициативния комитет съобщиха, че ще сезират съответните органи за случващото се. Вече има опити за разчистване на сметки след гласуването на Управителния съвет на централата, което бе положително за искането за свикване на извънредно Общо събрание. "Действията на федерацията са законни, но морално ли е да се ползват тези юридически хватки", попита треньорът на "Левски" Владимир Николов, а наставникът на ЦСКА Александър Попов заяви, че представителите на опозицията ще бъдат на вече насроченото за 20 декември Общо събрание в Казанлък, за да защитят хората, които ги подкрепиха и гласуваха за свикване на извънредно събрание през януари.

"Ние няма да чакаме министър или някой да се самосезира. Както виждате какво се случва, това е поредното шикалкавене на този председател. Ние с официални писма ще сезираме органите за случващото се, защото не само нашето търпение, а търпението на волейболното общество е отдавна изчерпано. Това са едни ходове, едни маньоври, които не отиват на интелигентен спорт като нашия. Докъде е законно - ние не сме юристи", добави Попов.

Като пример за разчистване на сметки от Инициативния комитет дадоха искането за оставка към председателя на Съдийската комисия Пенчо Ангелов, който пропусна последния Управителен съвет.

Ако Търговския регистър не се произнесе в най-кратки срокове, от Инициативния комитет ще опитат да убедят делегатите на Общото събрание този петък, че изборно събрание все пак трябва да има.

"Работим много активно начинът на действие на федерацията да се промени. Няма да правим опити за изваждане на Борислав Кьосев от Управителния съвет. Изборно Общо събрание ще има, въпросът е кога", коментира кандидатът за президент на опозицията Любомир Ганев. Той алармира, че на събранието на 20 декември е възможно да се предприемат действия срещу регистрацията на някои клубове и сподели, че ще бъде поканен нотариус, който паралелно с назначения от настоящото ръководство на централата ни да следи цялата процедура.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.