Войска и полиция ще отстрелват глигани за ограничаване на африканската чума

Войска и полиция ще отстрелват глигани за ограничаване на африканската чума

Армия и полиция ще могат да се включат в санитарния отстрел на диви свине при усложнена епидемиологична обстановка от АЧС. Освен от двете силови ведомства в масовия отстрел на диви свине ще участват и служители на МЗХГ и ДГС. Това е записано в нов проект за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча (ЗЛОД) е предложен за обществено обсъждане, публикуван за обществено обсъждане в портала strategy.bg.

Предложените промени имат за цел да се повиши ефективността на мерките за ограничаване на разпространението и щетите, които нанася Африканската чума по свинете (АЧС) и постепенното ликвидиране на заболяването при популацията на дивата свиня, която се явява преносител на вируса на Африканската чума у нас.


Мнения по тях могат да се подават до 19 октомври.


Санитарният отстрел, включително и на животни, при които не се забелязват симптоми на болестта, ще се извършва със заповед на земеделския министър, съгласувана с екоминистъра. На армията и полицаите се разрешава да отстрелват дивите свине дори и с методи и средства за ловуване, които са забранени от закона за лова . Сред тях са например използването на арбалети, капани и примки, отровни или упойващи вещества, МПС-та и дори летателни средства.

Дивите свине се считат за естествен “резервоар” на вируса на африканската чума по свинете. Според ветеринарите


тяхната численост трябва да се намали до едва 3 -5 броя на 1000 хектара.


Това до голяма степен е постигнато в Северна България, но има места в южните части на страната, където разпорежданията за интензивен отстрел не са спазвани, за което в момента няма и предвидени санкции в ЗЛОД . Затова с промените се въвежда глоба от 100 до 1000 лв. за неизпълнение на мерките в заповедите на земеделския министър. Добросъвестните концесионерите на ловните стопанства ще получат бонус, като вместо 3 годишни вноски за стопанисването на дивеча ще плащат само една. Целта е с освободените пари да закупят и разселят едър дивеч , които да е алтернатива за ловците вместо глиганите.

Ловните сдружения ще бъдат наказвани със


забрана за година за ползване на дивеча в дадения им район, ако не изпълняват задълженията


си. Тази санкция е предвидена и при констатиран инцидент по време на ловен излет.

След като се запознае внимателно със законопроекта, Националното ловно-рибарско сдружение ще излезе със свое становище за готвените промени в ЗЛОД.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.