Военноморският музей пази нотния ръкопис на „Песен за първия космонавт“
2

Военноморският музей пази нотния ръкопис на „Песен за първия космонавт“

По повод Деня на космонавтиката -12 април, Военноморският музей във Варна представя интересен документ от фонда си - нотен ръкопис на „Песен за първия космонавт“ на композитора Александър Йосифов.

Преди 60 години, на 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути Московско време, Юрий Гагарин излита от космодрума Байконур и влиза в историята като първия човек, видял Земята от Космоса. Корабът му „Восток 1“ прави една обиколка около Земята и след 108 минути успешно се приземява.

Новината мълниеносно обикаля целия свят. Първият космонавт става най-известният човек на планетата. Всички искат да го видят и да чуят неговия разказ. В края на април 1961 г. Юрий Гагарин започва задгранична обиколка, която продължава две години. Посещава над 30 страни и се среща с хиляди хора.

На 22 май 1961 г. Юрий Гагарин идва в България. Той посещава София, Варна, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Стара Загора, Бургас и още много други градове. Във Варна първият космонавт пристига на 25 май. Посрещнат е от хиляди граждани и гости на града, а вечерта в Евксиноград е устроен прием в негова чест.

Концертът започва с „Песен за първия космонавт“, изпълнена за първи път на концерта в чест на летеца-космонавт. Написана е непосредствено след полета на Юрий Гагарин в Космоса. Автор на музиката е бъдещият известен български композитор Александър Йосифов.

По това време той отбива редовната си военна служба и е старшина II степен във Военноморските сили на България. А като възпитаник на Музикалното училище, отговаря за художествената самодейност. След изпълнението Гагарин лично благодари на композитора, който му подарява песента. През август 1961 г. екземпляр на нотите на песента е представен във Военноморския музей в изложба, посветена на матроското творчество, а след това е подарен на музея.

„Генадий Йосифов написа възторжен текст за Гагарин, а аз създадох музиката към песента „Добър път в Космоса, майоре!“. Баритонът от Варненската опера Георги Койчев я изпя лично на концерт на ВМС, организиран за летеца-космонавт в „Евксиноград“. Когато свърши, Гагарин стана, дойде при мен и ми благодари. Прегърнахме се и аз му подарих песента, разказва приживе композиторът.

Тогава по будките продаваха негови цветни снимки, аз си бях купил и му я поднесох за автограф. Много вълнуващо беше. Той беше много симпатично и засмяно момче. Втори път не можахме да се видим, макар много пъти да съм ходил в Съветския съюз. Но когато години по-късно попаднах в Звездното градче, там има музей на космонавтиката. Изведнъж гледам - едни ноти във витрината. Моята песен!

Когато пък нашите летяха в Космоса, аз бях директор в „Балкантон“. Изхитрихме се и направихме директен запис от космическия кораб. Имахме записи от полетите и на Георги Иванов, и на Александър Александров. Издадохме ги на плоча. Много ценни свидетелства са“, коментира Александър Йосифов преди да почине преди 5 години на 76-годишна възраст. Негова е и музикта на „Звездна песен“ за българските космонавти по аранжимент на Иван Пеев, в която се пее:

„Във междузвездните пространства

С ракета българин да странства

От обичта ни окрилен.

Дочакахме и тоя миг

С крилете горди на сокола

Правнук на майстора Манола

Да стигне звездния светлик“...

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.