0

П о повод Деня на космонавтиката -12 април, Военноморският музей във Варна представя интересен документ от фонда си - нотен ръкопис на „Песен за първия космонавт“ на композитора Александър Йосифов.

По повод Деня на космонавтиката -12 април, Военноморският музей във Варна представя интересен документ от фонда си - нотен ръкопис на „Песен за първия космонавт“ на композитора Александър Йосифов.

Преди 60 години, на 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути Московско време, Юрий Гагарин излита от космодрума Байконур и влиза в историята като първия човек, видял Земята от Космоса. Корабът му „Восток 1“ прави една обиколка около Земята и след 108 минути успешно се приземява.

Новината мълниеносно обикаля целия свят. Първият космонавт става най-известният човек на планетата. Всички искат да го видят и да чуят неговия разказ. В края на април 1961 г. Юрий Гагарин започва задгранична обиколка, която продължава две години. Посещава над 30 страни и се среща с хиляди хора.

На 22 май 1961 г. Юрий Гагарин идва в България. Той посещава София, Варна, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Стара Загора, Бургас и още много други градове. Във Варна първият космонавт пристига на 25 май. Посрещнат е от хиляди граждани и гости на града, а вечерта в Евксиноград е устроен прием в негова чест.

Концертът започва с „Песен за първия космонавт“, изпълнена за първи път на концерта в чест на летеца-космонавт. Написана е непосредствено след полета на Юрий Гагарин в Космоса. Автор на музиката е бъдещият известен български композитор Александър Йосифов.

По това време той отбива редовната си военна служба и е старшина II степен във Военноморските сили на България. А като възпитаник на Музикалното училище, отговаря за художествената самодейност. След изпълнението Гагарин лично благодари на композитора, който му подарява песента. През август 1961 г. екземпляр на нотите на песента е представен във Военноморския музей в изложба, посветена на матроското творчество, а след това е подарен на музея.

„Генадий Йосифов написа възторжен текст за Гагарин, а аз създадох музиката към песента „Добър път в Космоса, майоре!“. Баритонът от Варненската опера Георги Койчев я изпя лично на концерт на ВМС, организиран за летеца-космонавт в „Евксиноград“. Когато свърши, Гагарин стана, дойде при мен и ми благодари. Прегърнахме се и аз му подарих песента, разказва приживе композиторът.

Тогава по будките продаваха негови цветни снимки, аз си бях купил и му я поднесох за автограф. Много вълнуващо беше. Той беше много симпатично и засмяно момче. Втори път не можахме да се видим, макар много пъти да съм ходил в Съветския съюз. Но когато години по-късно попаднах в Звездното градче, там има музей на космонавтиката. Изведнъж гледам - едни ноти във витрината. Моята песен!

Когато пък нашите летяха в Космоса, аз бях директор в „Балкантон“. Изхитрихме се и направихме директен запис от космическия кораб. Имахме записи от полетите и на Георги Иванов, и на Александър Александров. Издадохме ги на плоча. Много ценни свидетелства са“, коментира Александър Йосифов преди да почине преди 5 години на 76-годишна възраст. Негова е и музикта на „Звездна песен“ за българските космонавти по аранжимент на Иван Пеев, в която се пее:

„Във междузвездните пространства

С ракета българин да странства

От обичта ни окрилен.

Дочакахме и тоя миг

С крилете горди на сокола

Правнук на майстора Манола

Да стигне звездния светлик“...