0

И зложба „Екстремност и сигурност на море с 18-ти дивизион“ ще бъде открита на 2 юни във Военноморския музей във Варна. Тя е по повод 70-та годишнина от формирането на 18-ти дивизион кораби със спомагателно назначение от състава на Пункт за базиране - Варна.

Изложба „Екстремност и сигурност на море с 18-ти дивизион“ ще бъде открита на 2 юни във Военноморския музей във Варна. Тя е по повод 70-та годишнина от формирането на 18-ти дивизион кораби със спомагателно назначение от състава на Пункт за базиране - Варна.

Изложбата е посветена на тези, които работят в екстремни условия, като осигуряват безпрепятственото провеждане на бойната подготовка в бойния ни флот и са винаги в готовност да спасяват човешки живот.

Разнообразието на задачите, които изпълнява дивизионът е представено чрез водолазно снаряжение, включително най-модерната екипировка за подводна дейност, елементи от корабно оборудване, флагове, корабни модели, различни документи и др.

Сред експонатите заслужава внимание снаряжението на среден водолаз, щурвалът на хидрографски кораб, батитермографът от аварийно-спасителен кораб „Протео“, отличията на кораба-герой от Втората световна война „Христо Ботев“, който сега е в състава на дивизиона и др.

Разказът за историята на формированието продължава в откритата експозиция на музея, чрез документални кадри от всекидневието на моряците, много от които са непознати за широката публика.

Изложбата е подготвена с изключителното съдействие на командването на ВМС и прякото участие на моряците от дивизиона и ще може да бъде разгледана до 25 юни т. г.