Военните министри от НАТО обсъдиха възпиращия потенциал на Алианса

Военните министри от НАТО обсъдиха възпиращия потенциал на Алианса

Възпиращият и отбранителен потенциал на НАТО и споделените разходи бяха обсъдени днес от министрите на отбраната на страните-членки, съобщиха от МО.

Напредъкът в областта на засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса и справедливото споделяне на тежестите и отговорностите бяха обсъдени днес на първата сесия на видеоконферентната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на НАТО.

Основният акцент беше върху изпълнението на одобрените политико-военни мерки за отговор на предизвикателствата от руските ракетни системи, следващите стъпки по прилагането на космоса като отделен оперативен домейн и засилването на устойчивостта.

По темата за споделянето на тежестите и отговорностите

в Алианса беше отбелязано, че за шеста поредна година се повишават разходите за отбрана,

независимо от предизвикателствата от борбата с пандемията от COVID-19.

Българската страна одобри положителната тенденция за повишаване на разходите за отбрана и препотвърди поетия ангажимент в трите основни направления - инвестиции в отбраната, развитие на способностите и принос към операциите и мисиите на Алианса.

Съюзниците дискутираха засилването на устойчивостта на страните-членки чрез подобряване на гражданската готовност, включително задълбочаването на сътрудничеството в тази област със страни-партньори и Европейския съюз.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.