Военният министър за падналия МиГ-29: Свършихме си работата, но полк. Терзиев не може да бъде върнат (ОБНОВЕНА)
2

Военният министър за падналия МиГ-29: Свършихме си работата, но полк. Терзиев не може да бъде върнат (ОБНОВЕНА)

Панайотов ще внесе в МС инвестиционния разход за 3D радарите

  • До последно пилотът не е осъзнавал ситуацията
  • Шефът на Граф Игнатиево към сина на Терзиев: Докато има мъжки момчета, като бащата ти, тази държава ще я има
  • Как сте, питал Радев вдовицата

„Не бе лесно намирането и изваждането на кутията. Всички решения бяха правилни затова сега разполагаме с тази информация. Бяха разчетени данните от радарите от учението, както и самата черна кутия. Действахме в условия на максимална прозрачност. Обществеността бе информирана винаги за всичко. Свършихме си работата, но полковник Валентин Терзиев не може да бъде върнат сред живите. Той загина при изпълнение на служебния дълг при изпълнена успешно задача“. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов на брифинг за инцидента с падналия МиГ-29, при който загина подполковник Валентин Терзиев. 

Разследването на прокуратурата продължава. По думите му когато се информира обществеността не трябва това да рефлектира върху хората в униформа. 

Съпругата на подполковник Валентин Терзиев попита, ако не е човешка грешка и няма техническа неизправност на самолета, какво означава загуба на пространствена ориентация и защо не се води това пилотска грешка.

Полковник Василев, който е присъствал на разчитането на черната кутия в Русия обясни, че тя се получавала заради психофизическите условия на организма. "Пилотът не осъзнава ситуацията до последната секунда, защото в последната секунда той започва стандартен доклад, което налага да пусне ръчката за двигател, ако е осъзнавал че се намира в аварийна ситуация нямало да предприеме доклада", обясни Василев.

Обект на разследването е в четири посоки - организация на летателната дейност, самият полет, медицинското състояние на пилота и техническата изправност. Но в публичното пространство можело да се изнесе само информация за самия полет. Всички останали документи в момента са в прокуратурата. „Не са открити причини, които да са оказали пряко въздействие върху инцидента, обясни полковник Василев.

„След поразяването на целта и преместване на погледа в кабината, пилотът трябва да проконтролира позицията на самолета, според мен не го е направил, защото при записването на данните няма нито един момент, в който самолетът да е приведен в хоризонтално положение, преди да се докосне до водната повърхност. Възникнала е зрителна илюзия, че самолетът е в хоризонтално положение заради загубата на пространствена ориентация“, уточни Василев.

Военният министър посочи, че всички документи за учението са предадени на прокуратурата. По думите му може да започне служебна проверка, след като приключи разследването. 

Панайотов посочи, че черната кутия се намира в касата му. Той отчете, че начина на разчитане на черната кутия е непознат за нас. Модела на кутията е бил остарял, т.е. руснаците са преформатирали данните, за да може тук да ги разчетем.

„Не сме измамени от руска страна, защото полковникът е наблюдавал всяка стъпка“, категоричен бе министърът.

От думите на шефа на ВВС Димитър Петров стана ясно, че времето за подготовка на учението е било месец преди започването му. Не бе отговорено конкретно дали същите стрелби са се извършвани преди учението и кога.

„По време на подготовките не се извършват стрелби, а само по време на ученията“, каза шефът на ВВС.

Началникът на отбраната Емил Ефтимов подчерта, че БА изпълнява задачите си денем и нощем. „Няма да спрем да изпълняваме задачите. Не са правени много стрелби в БА от много години“, каза той.

Министър Панайотов пък добави, че Терзиев е правил нощна стрелба, но не по мишена. По думите му Терзиев се е считал за подготвен за задачата. Той отново посочи, че нальота не е достатъчен.  „На Терзиев щеше да му е между 50-60 часа, много повече отколкото миналата година“, отчете Панайотов.

Той подчерта, че армията има нужда от превъоръжаване. Министърът посочи, че ще внесе в МС инвестиционния разход за 3D радарите.

„Военните ни ежедневно се готвят за боеспособност. Ние сме в състояние да изпълняваме Конституционните си задължение при ресурсни ограничения. Няма да престанем да го правим. Нашето желание е да стигнем до истината и убеждението ми е, че като МО го направихме. Чакаме заключението на Военна прокуратура“, заяви военният министър.

"Документите, които сме изпълнили няма да го върнат, но това е нашата професия и докато има мъжки момчета, като бащата ти, тази държава ще я има, а баща ти бе мъжко момче. Бъди смел и достоен, като него“, обърна се шефът на авиобаза Граф Игнатиево Николай Русев към сина на Терзиев.

Едно обаждане от президента Румен Радев с въпроса "Как сте?" и две предложения от ВВС да лятна почивка са били грижата от страна на държавата към семейството на загиналия с МиГ-29 майор Валентин Терзиев, разказа вдовицата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.