Военният министър: Старите шефове в ТЕРЕМ пречат да се назначат нови

Военният министър: Старите шефове в ТЕРЕМ пречат да се назначат нови

Старите членове на съвета на директорите на военноремонтния холдинг ТЕРЕМ пречат новите шефове да бъдат назначени. Това заяви военният министър Георги Панайотов пред журналисти в парламента.

В края на миналия месец, както и днес на парламентарния контрол, Панайотов обяви, че в резултат на проверка на ТЕРЕМ е установено, че съветът на директорите не е приемал правила за работата си, дъщерните дружества пък работят на загуба и заради нуждата от дофинансиране, холдингът им е предоставил 41 млн. лв. заем. Освен това военният министър разказа, че ръководството си е раздавало най-различни бонуси, сред които три минимални заплати за отпуска, за Великден, за Коледа, за 50-годишнини и др. Затова и още тогава бе решено съветът на директорите да бъде сменен.

„Панайотов заяви, че е назначил членове на съвета на директорите на ТЕРЕМ. От тях ще очаква концепция за развитие на дружеството. Тези членове обаче все още не са вписани, защото на тяхното вписване се пречи от бившите членове на съвета. По думите му те пречели чрез процедурни трикове

„Знам от фирмите, знам и от синдикатите, че те не виждат нови договори на хоризонта, което означава, че ще останат без работа. Трябва нова визия за тези дружества“, каза Панайотов.

Военният министър коментира, че черната кутия на падналия МиГ-29 все още не е изпратена до Русия, като това зависело от руската страна, а не от наша. По думите му няма данни тя да е компрометирана.

Панайотов подчерта, че нашия екип, който ще замине с нея, е в готовност. "Това е информация, която те подадоха, че до 3-4 седмици, ще се приключат вътрешните процедури. Плюс това тези 3-4 седмици все още не са изтекли на практика. По мои сметки изтичат някъде след около 10-тина дни. Това е решение на руската страна и ние просто го чакаме. Нямаме какво друго да направим. Подали сме всички необходими документи. Те са ги приели, разглеждат ги в момента и предприемат техните си национални мерки", уточни той. Той внесе уточнение, че учението в Шабла е за изпълнение на зенитно-ракетни стрелби и действия на противовъздушната отбрана. "То не е със Щатите, а е национално. В това учение бяха поканени формирования от Република Сърбия, които поради катастрофата, не можаха да започнат своето участие. Пак ще пристигнат на полигон "Шабла" за същото учение, което ще бъде проведено през месец септември", обясни още министърът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.