Военният министър: Лъжа е, че купуваме нови 8 F-16 (ОБНОВЕНА)

Военният министър: Лъжа е, че купуваме нови 8 F-16 (ОБНОВЕНА)

Наследникът му ще отчита как върви рабоатта по модернизацията на армията

Лъжа е, че в момента тече процедура по закупуване на 8 нови самолета. Това заяви министърът на отбраната Георги Панайотов при изслушването му в Народното събрание.

Той заяви, че утвърденият от парламента проект е за придобиване на 16 самолета от един тип в една конфигурация. Предвижда се реализацията му да се извърши на два етапа: първи - за придобиване на 8 самолета, и втори - за придобиване на още 8 самолета. Във тази връзка от Министерството на отбраната са пратили запитване до САЩ – писмо за допълнителна информация, без която ведомството не може да вземе решение дали да закупи още 8 самолета F-16. Отговор на писмото се очаква в следващите 7-8 месеца.

„Направих запитване. Нито Министерството на отбраната, нито правителството, нито парламентът, по никакъв начин България не се ангажира финансово и юридически с него. Крайното решение как и на какви условия ще бъде окомплектован ескадрила с F-16, е правомощие и отоворност единствено на Народното събрание. Когато парламентът взе решение за първите 8 самолета F-16, това е все едно да ви разрешат да си вземете половин кон“, заяви Панайотов и обясни, че ако България иска да има способностите да охранява своето небе, трябва да има една ескадрила, която се състои от 14-16 самолета.

Той уточни, че министерството продължава проектите за модернизация на българската армия.

Как върви работата по Програмата за развитие на отбранителните способности във въоръжените сили "2020" ще трябва да отчете министърът на отбраната пред следващия парламент. Такъв доклад ще трябва да се изготви в следващите 2 месеца, решиха депутати днес с 110 гласа "за", 37 "против" и 11 "въздържали се".

Спор в залата обаче предизвика друго решение, което бе по предложение на депутати от "Демократична България", "Има такъв народ" и ИБГНИ. А именно в срок от 2 месеца военният министър да актуализира и програмата за развитие на въоръжените сили 2032 за първите 5 г. по способности, проекти, финансиране, управление, и др. Причината е, че ако срокът за това е 2 месеца, то служебният министър ще трябва да изготви нова програма, по която обаче ще работи следващото редовно правителство.

"Такава актуализация не може да се прави от служебен министър", възрази Христо Гаджев от ГЕРБ.

Срещу това да актуализацията на плана да се прави от служебен министър възразиха и от БСП и ДПС. Социалистът Атанас Зафиров затова и настоя решенията за двата проекта да се гласуват отделно.

"Страната отива към нова ковид криза, не е заделила пари за лекарства срещу него. Не смятаме, че тази тема е по-важна. Оцеляването на нацията е по-важен въпрос от всички останали. Избираме здравето на нацията. Разбирам пристрастността на военните към тази тема и не го казвам с лош умисъл. Министърът е военен, президентът също, но в момента под 15% от населението е ваксинирано. Разходите несвързани с ковид трябва да бъдат решавани внимателно", коментира пък Джейхан Ибрямов от ДПС.

"Всеки един министър има своите правомощия да определя каква техника да се ремонтира, да се закупи. Всичко обаче се прави на база военна експертиза и е дълъг процес на планиране. Дали ще е 6 месеца или 1 година, анализът можем още следващата седмица да гледаме. А колкото до актуализацията, това трябва да е работа на редовно правителство", настоя Гаджев.

"Подходът ни не е политически що се отнася до решаването на такъв въпрос. Нека се даде възможност програма 2032 да започне и да видим как ще тръгнат нещата. За първи път бе приложен толкова интегриран подход", предложи и Александър Александров от ИТН.

"Оттеглям предложението за актуализация на програмата 2032, за да бъде разгледана в началото на следващата година", предложи вече Шаламанов, след като първо поиска актуализацията да се направи не за 2, а за 6 месеца.

"Не може да оттеглите така, защото това предложение е внесено от много парламентарни групи. Затова ще се гласува разделно", отвърна му Митева.

В крайна сметка предложението бе отхвърлено. То получи подкрепата на едва 26-има депутати, всичките от "Демократична България" и 4-има от ИБГНИ. Против него гласуваха ГЕРБ, БСП и ДПС, а "Има такъв народ" се въздържаха.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.