Военният министър е обсъдил възможността

Военният министър е обсъдил възможността "Терем" да участва в проекта за нови бронирани машини

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов е обсъдил възможността „ТЕРЕМ Холдинг“ да участва в проекта за новите бронирани машини на пехотата. Това е станало по време на разговор с ръководството и синдикатите на предприятието в петък, съобщава БНР.

Проектът е единственият от трите големи, който още не е реализиран. Панайотов е оценил участието на „Терем“ в проекта като възможност. Но на срещата не е ставало въпрос служебният кабинет да взема решения „Терем“ да е основният изпълнител на поръчката за близо милиард и 200 млн. лева. В средата на март процедурата беше прекратена с мотива, че двете чужди класирани фирми значително са превишили одобрената от парламента цена. От тогава е и предложението към МС „Терем“ да поеме създаването на машините.

Иначе вчера от МО съобщиха за срещата със синдикатите в "Терем". Според ведомството на нея е било обсъдено на базата на сключените рамкови споразумения на МО с  „ТЕРЕМ" да се търсят краткосрочни решения за осигуряването на поръчки към военноремонтните заводи до края на годината и заетост на работещите в тях.

Панайотов подчертал, че се е запознал обстойно с документите за състоянието на предприятията към холдинга и с перспективите пред тях. По думите му – в дългосрочен план пътят пред българските военноремонтни заводи е свързан с модернизация, преструктуриране, оптимизация на дейността. Затова обаче са необходими визия и срокове, които излизат извън времевата рамка на служебен кабинет, както и редовно правителство, работещо Народно събрание и единство в действията на мениджмънт, синдикални организации и заети в заводите. Пред министъра били изложени проблеми, натрупани в десетилетията назад. Панайотов подчертал, че каквито и действия да се предприемат към момента, те ще са като „гасене на пожар, който с години всички са гледали как се разраства“. Той определи като шанс за холдинга евентуалното изпълнение на част или целия проект за нови бойни машини на Сухопътните войски. „Българската армия иска военноремонтни заводи, но заводи ефективни, заводи, които имат способности“, посочил той. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.