Военният бюджет на САЩ 16 пъти по-голям от този на Русия
2

Военният бюджет на САЩ 16 пъти по-голям от този на Русия

За 2019 г. Москва дава за отбрана и модернизация $ 44 млрд., Вашингтон – $ 716 млрд

„Използват ни като пушечно месо. От командването ни обясниха, че отиваме на учение. Нито знаехме къде отиваме, нито защо“. Годината е 2014-та, а признанието е на пленен от украинските сили за сигурност руски войник, предава тогава БТА. Думите му стават достояние на световната общественост, след като украинското командване разпространява видео с разпитите на 10 парашутисти, заловени през август същата година, след като навлизат в територията на Донецка област.

Че Кремъл и генералитетът на руската армия използва войниците си като пушечно месо е факт, непроменен от времената на руския цар Петър I. Концепция за използването на „вълни от жива сила“ в „битката срещу врага“, останала непроменена през вековете. Макар и да липсва от напарфюмираните с лицеприятни политкоректни клишета военни доктрини (вече три на брой), приети след разпадането на СССР, концепцията, че за Кремъл животът на военните не е ценност в борбата за господство, продължава да е гръбнак на отбранителната политика на Федерацията, която пръска десетки милиони за пропаганда и демонстрации на сила под формите на паради, но реално

не влага почти нищо в модернизация на силите си, обучение и защита на армейците си.

Целият свят стана свидетел на последния нагледен пример за това - взрива миналия понеделник на руската атомна подводница АС-12, позната под името „Лошарик“ - секретен проект на руския флот, специализиран в рязане на подводни кабери. При пожара, който според Би Би Си най-вероятно е тръгнал от акумулаторния отсек, загинаха 14 души от екипажа, почти всички – офицери. От информациите, публикувани от Би Би Си и Ройтерс, „Лошарик“ вероятно е бил използван за разузнаване и шпиониране на интернет връзките и е бил стратегически за плановете на Москва проект, което повдига с още по-голяма сила въпросът как изобщо може да се позволи подобен инцидент на борда му.

А случилото се далеч не е прецедент. Официалните данни сочат, че за времето от 2000 г. досега, инцидентите с въоръжение на руската армия са се увеличили в пъти спрямо края на предния век, като според черните статистики вече наброяват 50.

Бройката на загиналите при тях е внушителните 382-ма души или цял батальон.

Една пета от инцидентите са именно с подводници, като черната серия започна с потъването на „Курск“ именно през 2000 година при военноморски учения, при която загинаха 118 моряци.

За сравнение статистиките на американската армия показват, че докато инцидентите в руската се увеличават главоломно, то тези в US-редиците намаляват. За последните 5 години със средно 20% (бел.р. по данни на US центъра за бойната готовност), като по едно от направленията – жертви при авиоинциденти, спадът е 100%.

На какво се дължи разликата? Обясненията са много, но картината е пределно ясна. Най-очевидната разлика е в размера на военните бюджети, начина им на разходване и най-вече – стратегията на двете държави.

САЩ инвестират в обучение и защитно оборудване за войниците си, както и в разработването на въоръжение, позволяващо воденето на военни действия без опасност за живота на армейците им като например безпилотните бойни самолети. В какво инвестира Русия? Данните сочат, че дава превес на пропагандата и демонстрациите на бойна сила като например грандиозните паради за 9 май на Червения площад. Те обаче реално се оказват просто шоу за „заблуда на врага“, защото демонстрацията на сила от телевизионните екрани върви обратнопропорционално на парите, които „Кремъл“ дава за модернизация на същата тази сила. Или иначе казано –

колкото по-пищно е шоуто, толкова по-бутафорна е боеспособността.

Така за 2019 г. според данни сайта за отбранителните способности и инвестициите във военно оборудване на държавите по света Global Firepower, военният бюджет на Русия е 16 пъти по-малък от този на САЩ. Вашингтон ще даде тази година $ 716 млрд. за отбрана и модерни разработки срещу планирани от Москва едва $ 44 млрд. При САЩ увеличението спрямо предната, 2018 г., е с 67 млрд. долара. При Русия тенденцията е обратната – военният бюджет на Федерацията за 2019 г. спрямо предходната 2018 г. е със 17 млрд. по-малко.

Миналата година Стокхолмският международен институт по проблемите на мира (SIPRI) обяви, че Русия за първи път изпада от топ 5 на страните в света с най-големи бюджети за отбрана със заделени едва $ 61,4 млрд. за 2018 г. срещу първия в списъка – САЩ с бюджет за същата година в размер на $ 649 млрд. От обявените от SIPRI данни лъсва, че от няколко години насам Кремъл постоянно свива бюджета си за отбрана, модернизация и защита на военните си.

Многократно по-големият бюджет за отбрана на САЩ съвсем логично доведе и до

тотално превъзходство през годините на US армията спрямо руската войска.

Стотиците милиарди, които се изливат ежегодно в привличането на специалисти и реализирането на супер модерни разработки, във въоръжение и постоянната модернизация на техниката, направиха безпрецедентно надмощието на САЩ не само по отношение на запасите от ядрено оръжие и противоракетните щитове, въпреки неспазването на договора за съкращаване, касаещ ракетите за среден и малък обсег, в което Вашингтон обвинява Москва. Най-фрапантно е превъзходството във въздуха, а само по себе си в наши дни, то решава изхода от всеки военен конфликт. Може би най-показателна за изоставането на Русия във военно отношение е

липсата на изтребител от пето поколение във военния й авиопарк.

Самолетът Су-57, известен като T50, с който Владимир Путин многократно е парадирал, се оказа бутиков пропаганден проект, целящ демонстрация на мускули, също като новите танкове с картонени куполи, които бяха изкарани на червения площад преди дори да бъдат доработени. Всъщност въпросният изтребител, обикалящ и досега само международните авиошоута, трябваше да е конкуренция на американския F-22 Raptor (Хищник), който е на въоръжение в американската армия от далечната 2003 година. Заради супер модерните технологии, които са вложени в него, продажбите на същия Raptor на други страни бяха забранени от Конгреса, а базирането му извън САЩ бе отлагано години наред. И понеже американската военна индустрия е набрала огромна инерция, оставяйки Русия да й диша прахта страната въведе във въоръжение втори изтребител от последното пето поколение-F-35 Lightning (Мълния), който вече доказа качествата си при изпълнение на реални мисии, а поръчките от други държави започнаха да валят една след друга. Същевременно понеже човешкият фактор винаги е бил поставян на пиедестал във военната политика на САЩ, в последните години все повече се говори за заместване не само на разузнавателните, а дори и на бойните самолети от безпилотни машини, което на практика би гарантирало съхраняването на не един или два човешки живота, като все по-усилено се работи по програмите в тази посока.

При съпоставка на бойните единици във въздуха пък

картината става още по фрапираща,

дори срамна за Русия в буквалния смисъл на думата. Последните данни за 2019 година, публикувани от авторитетния специализиран сайт Global Firepower съвсем очаквано поставят американската армия като сила номер 1, пред руската, като за съпоставката се вземат предвид над 50 фактора-от бюджетите за отбрана, през числеността на военнослужещите и въоръжението, до запасите и територията на самата страна. Според въпросната информация, в момента армията на САЩ разполага с колосалното количество от 13 398 самолета, като от тях бойните са над 5000, от които 2362 са изтребители, а в допълнение може да разчита и на 5760 хеликоптера, от които 971 са бойни. В същото време на въоръжение в Русия са над 4 пъти по-малко самолети, или точно 4078, от които изтребители са 869. Надмощието на САЩ е още по-голямо при хеликоптерите, като руснаците разполагат само с 1458, от които 514 са бойни. Нещо повече, оказва се, че във въздуха руснаците дори отстъпват второто място в класацията, включваща 137 държави , на китайската армия, която има 1222 изтребителя. Териториалното покритие, което осигурява въздушната армада чрез присъствието в Световния океан на най-скъпата екстра във всяка една армия-самолетоносачът, съвсем обезличава руската армия. Тя може да разчита на

един единствен кораб с изтребители на борда,

а именно „Адмирал Кузнецов“, на който дори избухна пожар през 2009 г., отнел живота на член на екипажа. В същото време американският флот има на въоръжение 24 кораба с изтребители на борда. Цялостното надмощие в Океана също е за САЩ. То се допълва от още близо 400 плавателни съда, от които 68 разрушителя, 22 фрегати, 15 корвета, 11 миненосеца, както и американски 68 срещу 56 руски подводници. Друг е въпросът, че с оглед на зачестилите инциденти с руска техника, американските се доказаха и като далеч по-надеждни. Колкото до числеността, едномилионната руска армия отново отстъпва, в този случай с близо 300 хил. щика. Всъщност Русия изпреварва САЩ единствено при броя на танковете си-21 932 срещу 6287, както и със своите около 50 000 срещу 40 000 други бронирани бойни машини и 3860 срещу 1056 ракетни установки. Което е обаче е логично с оглед на доста по-голямата територия на страната. Но както вече стана дума, военната мощ на всяка една държава в наши дни се мери във въздуха.

US военните с $4538 средна заплата, руските - $ 971

Огромната разлика в бюджетите за отбрана логично води и до огромна ножица в заплащането на военните в двете страни. $ 57,307 на година или $ 4775 печелят средно служителите в американската армия, сочат данни на сайта payscale.com. Военните офицери вземат средно $80,157 на година или . Таванът за тяхното възнаграждение е $117 000 или $9750, докато минималните възнаграждения са от $55 000 или $4538 на месец. Всяка година е предвидена индексация на заплатите. За разлика от тези в руската армия, където за периода от 2012 до 2018 г. индексация е имало само веднъж и чак през 2018 г. беше обявена нова. С нея, средната заплата в руската армия стана 62 000 рубли или $971. За сравнение, само поправката на паважа на подстъпите към Червения площад, заради военния парад за 9 май, струва над $ 80 000 долара на година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.