Военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) участваха в ротационната подготовка „Combined Resolve XIII”, която се проведе в Многонационалния център за съвместна подготовка на Сухопътните войски на САЩ в Европа в Хоенфелс, Германия, съобщиха от МО.

Военнослужещите от 1-ви батальон за специални бойни действия от СКСО изпълниха задачи по военно подпомагане, специално разузнаване и директни действия.

В подготовката участие взеха и формирования от САЩ, Полша, Република Северна Македония, Румъния, Албания, Литва, Латвия, Италия, Армения, Гърция, Холандия, Германия, Украйна и Грузия.

По време на участието си в подготовката от 17 януари до 5 февруари бяха отработени различни тактики и дейности. Те повишават способностите на формированието от специалните сили при реални действия във враждебна среда и взаимодействие с местното население; при неутрализиране на противникови оръжия и лидери на антиправителствени организации и при осъществяване на координация с конвенционалните сили за провеждане на операции. В хода на подготовката бяха изпълнени процедури по извикване на артилерийска поддръжка, близка авиационна поддръжка и авиационна медицинска поддръжка, както и използване на безпилотни летателни апарати за получаване на моментна и актуална разузнавателна информация.

Участието на българските сили за специални операции в ротационната подготовка „Combined Resolve” продължава повече от 10 години, през които се усъвършенстват придобитите знания и умения и се добиват нови способности. Целите на „Combined Resolve“ са интегриране на формирования от видовете въоръжени сили на страните участнички в театъра на бойните действия, както и проверка на нивото на оперативна съвместимост между техните формированията. Участието в такъв вид многонационална ротационна подготовка повишава готовността на подразделенията за участие в операции, засилва професионалните взаимоотношения и подобрява общата координация и взаимодействие със съюзниците и партньорите ни, необходими в случай на криза.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изследване на “Тренд”: Борисов с 53% одобрение, Радев с 4 пункта под него

52% от хората у нас одобряват действията на правителството в битката с коронавируса. Според 70% България не е закъсняла с мерките срещу разпространението на COVID-19, докато 67% оценяват, че европейските държави са закъснели. Най-голяма подкрепа от взетите мерки се отчита спрямо затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора.

Дезинфекцията в СРС - заради секретарка с коронавирус

По-рано днес сградата на Софийски районен съд бе дезинфекцирана поради служител с коронавирус. Заболялата с COVID-19 се оказа секретарка от Наказателното отделение на институцията, съобщиха източници на "Монитор".