Военни контингенти сертифицирани за участие в мисия на НАТО и ЕС
3

Военни контингенти сертифицирани за участие в мисия на НАТО и ЕС

Заключителен етап в сертификацията на лекоманеврена рота и национален поддържащ елемент за участие в Силите на оперативния резерв в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина „ALTEA” се проведе днес, 28 януари, в района на учебен център „Сливница“, съобщиха от МО.

В сертификацията участваха 200 военнослужещи с тринадесет единици техника от Бригадното командване, 2-ра механизирана бригада, 110-ти логистичен полк и военно формирование 28860 – Горна Малина. Помощник-национален командир е заместник-командирът по логистичното осигуряване на Бригадното командване майор Станислав Цонев, командир на ротата е капитан Петър Петков от 3-ти механизиран батальон от състава на Бригадното командване. Председател на комисията за сертификация е полковник Валери Игнатов от Съвместното командване на силите.

Сертификацията протече на два етапа - проверка на документите на 26 януари и двудневно ротно тактико-специално учение на лекоманеврената рота и националния поддържащ елемент, което започна на 27 януари. Основната цел на учението беше да се проверят и оценят способностите и готовността на националния поддържащ елемент и лекоманеврената рота съгласно CREVAL, както и да се усъвършенстват практическите навици на командирите на формированията и сглобеността на лекоманеврената рота при изпълнение на поставените задачи.

Подготовката на ротата започна на 16 ноември 2020 г. В продължение на близо два месеца военнослужещите усъвършенстваха знанията и уменията си за изпълнение на задачи по патрулиране в зоната за отговорност, разузнаване, устройване на временни и постоянни контролни постове, охрана на обекти, поддържане на сили за бързо реагиране при възникване на заплахи (QRF), защита на силите при масови безредици и др.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.