Мраморният реликварий (ковчеже), съхранявал откритите на остров Свети Иван през 2010 г. мощи, за които се предполага, че са на св. Йоан Кръстител, е сред основните акценти в изложбата „Созопол/Аполония – град в спиралата на вечността“, която отворя врати днес в 18 ч. в Националната библиотека.

Експозицията в централното фоайе на сградата, съдържаща над 100 археологически експоната, ще може да бъде разгледана до 2 май.

В изложбата са включени и 20 непоказвани образци на българската военна картография – от създаването й до последното аерофотозаснемане на крайбрежието на Созопол от 2016 г. Това се прави за първи път – за да бъдат видени военните карти от широката публика, авторите на изложбата са получили специалното разрешение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Освен от картографските архиви, Военно-географската служба представя Созопол и с най-новата въведена в употреба от 1 януари тази година Държавна топографска карта в мащаб 1:25 000, както и с карти, изработени по стандартите на НАТО в мащаби 1:50 000 и 1:250 000.

Експозицията е част от дългосрочен проект за събиране на картографски изображения на Аполония/Созопол по идея на покойния виден созополчанин проф. Божидар Димитров. Вече в завършен вид, тя е обогатена и превърната в част от постоянната експозиция на създадения с негово участие Общински културен институт „Музеен център” – Созопол. Музеят притежава най-богатата колекция от амфори, част от която е показана в рамките на изложбата.

Изложбата е разделена в модули, свързани с ранните картографски свидетелства за Созопол, началото на модерната европейска картография и европейските военно-административни представи за Балканите. Отделен модул представя Созопол преди и след Руско-турската война 1877-1878 г, а друг – картния фонд на Военно-географската служба и „Геопан“. Както е известно, най-старият културен институт в България – Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, притежава богата колекция от карти и атласи (10 700 единици) и сегашното събитие е своеобразно продължение на подготвената през 2018 г. от библиотечните експерти изложба „Европа в старите карти”.

Междувременно в Библиотеката започна дългоочакваният ремонт на покрива на стойност 788 000 лева, който трябва да приключи за 3 месеца. Той ще оборудва централното фоайе и проблемната Четвърта читалня със стъклен покрив.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лодката на Изабела плава между спорта и модата

Световното първенство по академично гребане за ветерани и тази година няма да мине без българско участие. Прекрасната Изабела Господинова и съотборниците й участват в Будапеща на смесена осморка – жени и мъже, и стартът им е утре.

Мариус Куркински, Иван Пантелеев и Диана Добрева в Народния театър през новия сезон

Топ режисьорите Диана Добрева, Иван Пантелеев, Мариус Куркински и др. ще работят в Народния театър „Иван Вазов“ през новия сезон, който стартира официално от днес, 13 септември.

Пияният кораб, който още кръжи „Далеч от брега“

Театър в киното – това е основополагащата формула, която изгражда тъканта на новия филм на Костадин Бонев „Далеч от брега“, който, след няколко фестивални показа у нас, имаше своята софийска гала-премиера в сряда вечер. Животът в театъра като миниатюрен модел на света и светът като театър на абсурда са любопитни сюжети за разказване и в същото време привлекателни метафори, към които родното седмо изкуство неведнъж се е обръщало със заглавия като „Игра на любов“ на Януш Вазов (1980), „Мадам Бовари от Сливен“ „Рапсодия в бяло“ на Теди Москов (2002), „Докато Ая спеше“ на Цветодар Марков (2016), а навярно има и още...