Военната комисия реши: Създава се структура по киберотбрана в армията (ОБНОВЕНА)

Военната комисия реши: Създава се структура по киберотбрана в армията (ОБНОВЕНА)

Създадоха две нови структури в състава на Българската армия (БА). Едната е Командване за логистична поддръжка и военни формирования, а другата- Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана и военни формирования, които са на пряко подчинение на командира на Командването. Това приеха депутатите от комисията по отбрана в НС на второ четене с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Двете нови Командвания, наред с останалите структури от Българската армия - Съвместното командване на силите, командванията на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, се ръководят от командири, подпомагани от щабове, които формират оперативното ниво за командване и управление в Българската армия и са непосредствено подчинени на началника на отбраната.

Новите две Командвания са определени като юридически лица на бюджетна издръжка аналогично на останалите структури. По този начин ще може да им бъдат предоставени имоти и да бъдат самостоятелен възложител на обществени поръчки.

Командването за логистична поддръжка се формира като правоприемник на активите, пасивите, архива и другите права и задължения във връзка с дейността реорганизирани военни формирования на пряко подчинение на командващия на Съвместното командване на силите.

Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана пък се формира, като правоприемник на активите, пасивите, архива и другите права и задължения във връзка с дейността на Стационарната комуникационна и информационна система – структура на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Разрешава се министърът на отбраната да извършва изменение в числеността на военните формирования в рамките на определената в плана за развитие на въоръжените сили численост на структурите от БА и на другите структури от въоръжените сили. Военният министър ще има право да управлява не само предоставените му финансови и материални ресурси, а и определените човешки ресурси във въоръжените сили. По този начин ще се осигури гъвкав и ефективен механизъм за управление и своевременно разпределение на човешките ресурси.

В следствие на новото правомощие, министъра на отбраната ще може да прекратява договори за военна служба и да се освобождават от длъжност военнослужещи на посоченото правно основание.

Чрез преходните разпоредби се прави промяна в Закона за военната полиция, като се дава правомощие на Началника на отбраната да ръководи, да поставя задачи и да осъществява контрол върху изпълнението им.

Спор предизвика предложението на Борис Кърчев и Емил Христов от ГЕРБ, което е свързано с промяна на Закона за подпомагане на земеделските производители. Целта му е да се осигури възможност на общинските съвети да предоставят земи за изпълнение на инвестиционни проекти от значение за националната сигурност. Според вносителите тази поправка ще е в полза на отбранителната ни индустрия.

Тя, обаче, не бе подкрепена, включително и от депутати от мнозинството. Аргументите варираха от несъгласие, че мястото й е точно в този закон, до недостатъчна компетентност в тази материя. Становище по предложението нямаше от Министерството на отбраната.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.