0

В ойната по пътищата в България взима хиляди жертви годишно. Това е и причината напоследък все повече шофьори да освещават автомобила си при дядо поп.

Войната по пътищата в България взима хиляди жертви годишно. Това е и причината напоследък все повече шофьори да освещават автомобила си при дядо поп.

Процедурата е залегнала в новия требник на Българската православна църква, като защитата от пътнотранспортни произшествия (ПТП) няма установена цена. Ето защо свещеници действат на принципа кой колкото остави.

Стара бричка от автокъща или нова кола, излязла от магазина, тя често може да се превърне от транспортно средство в оръдие на дявола, разказват свещеници. Мистици на църквата твърдят още, че рогатият шепне в ухото на младите да натискат педала на газта повече от необходимото. Опитните водачи също не са застраховани от инциденти. Духовници обясняват още, че особено старите автомобили пазели лоша енергия от предишни собственици, която влошавала преценката на настоящите. „В някои коли са били извършени страшни престъпления и когато човек купува колата, без да осъзнава, получава цялата й история, и видимата, и невидимата с всички последствия от това“, коментира столичен свещеник.


Безопасност

Според християнската традиция е обичайно да се освещава не само човек, дом, но и онези неща, които се използват във всекидневието. А съвременният човек прекарва значителна част от времето си в автомобила. Той наистина отдавна не е лукс, а необходимост. В него се осъществява и значителна част от човешкия живот, особено при някои професионални дейности. Тук е разбираемо и хората да искат да се чувстват в безопасност. Кошмарната статистика на произшествията по нашите пътища подтиква все повече християни да се обръщат към Бог, така че Той да пази живота им и техните автомобили.

Богослови коментират, че освещаването на една машина е тип благословение, при което тя вече придобива ново качество. Чрез него нейният собственик посвещава на Бога не само колата си, а и своите дела и мисли, докато я управлява. Следователно онези хора, които смятат, че молитвата и водосветът на една кола са достатъчни, за да не може тя никога да претърпи инцидент, трябва да помнят, че върху този автомобил се спуска Божията закрила, но и човекът трябва да е достоен за тази благодат. И да не греши съзнателно.


Библия

Традицията да се освещават транспортните средства датира от древни времена. Според Библията първото осветено превозно средство е Ноевият ковчег. След това започва благославяне на колесници, каруци, параходи, локомотиви. Днес много хора например прекарват половината от живота си зад волана като шофьорите на камиони. При извършена православна процедура Божият ангел ги защитава и следи, че използват машините си за добро.

Освещаването на моторно превозно средство обаче има дълбок духовен смисъл. Собственикът му трябва ясно да разбере, че това съвсем не е магически ритуал, който гарантира безопасно пътуване, като талисманите, които кичат мнозина в купетата си. Правейки това, оттук насетне собственикът на колата доброволно и съзнателно преобразува и посвещава своите мисли и дела, свързани с по-нататъшното използване на машината, на Господ Бог, защото от Него той очаква благословия и закрила. Освещавайки колата, пък свещеникът с помощта на молитви и светена вода призовава Светия дух и прогонва злите духове, дяволи и демони както от машината, така и от шофьора. Около него се образува защитен кръг, който го пази и напътства свише. Разбира се, човек също трябва да полага съзнателни усилия, като следи своите мисли и прави разлика коя е от Бога и коя – от Дявола. Ако например бърза и вижда, че ще изпусне светофара, трябва веднага да съобрази, че гласчето, което му нашепва да продължи напред, може би го тласка към инцидент на кръстовището. Същото важи за изпреварване в завои без видимост, неспазване на ограничения за скоростта и т.н.


Подготовка

За самия обред колата трябва да бъде подготвена, като предварително се освободят интериорът и багажникът й от ненужни неща. За да може свещеникът да поръси със светена вода всички части на колата, се отварят вратите на купето и капаците на двигателя и багажника. В предната част на интериора на автомобила се поставя икона, но тя не бива да виси, за да не разсейва водача. Най-често това е триптих с изображения на Спасителя, Богородица, Николай Чудотворец и/или свети Христофор, които се смятат за покровители на пътешествениците. Такива магнитни или велкро икони се продават в храмове и са лесни за закрепване към повърхности.

След като свещеникът прочете молитвите, автомобилът се поръсва със светена вода с думите: „Тази кола е благословена и осветена в името на Отца, Сина и Светия дух. Амин!“.


Забрани

Духовници обаче предупреждават, че осветената среда е несъвместима с нечистия език, тютюнопушенето и още повече с алкохола - грехът в този случай се удвоява. Също така не трябва да се кичи салонът с еротични снимки и да се слуша вулгарна музика.

Новият требник на свещениците има молитва за благословия на други превозни средства - автобуси, товарни коли, мотоциклети. За кораби и лодки си има отделни молитви.