Водни проекти за 1,5 млрд. лв. с договори за субсидии от ЕС

Водни проекти за 1,5 млрд. лв. с договори за субсидии от ЕС

До средата на септември 2019 г. по ОПОС са обявени 50 процедури за 4,16 млрд. лв.

В сектор „Води“, където е насочена най-голямата част от инвестициите по програмата, сключените договори за 34 за 1,5 млрд. лв. безвъзмездна финансова помощ, съобщават от екоминистерството по повод на изпълнението на ОП „Околна среда”.

8 от 14 консолидирани ВиК оператора вече подписаха договори за изграждане на водна инфраструктура. Това са ВиК дружествата в Смолян, Враца, Русе, Силистра, Перник, Видин, Пловдив и Ямбол. Основните ползи са свързани с увеличаване на ефективността при събирането, отвеждането и пречистването на отпадъчни води и с подобряване нивото  на предлаганите ВиК услуги. По ОПОС 2014-2020 г. са подписани договори за

 

изграждане или реконструкция на 16 пречиствателни станции

 

за отпадъчни води. В експлоатация са въведени пречиствателните станции на Банско, Враца, Раднево и Шумен.

По оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС) до средата на септември 2019 г. са обявени 50 процедури на обща стойност 4,16 млрд. лв., което представлява 120% от ресурса на програмата, уточни ръководителят на Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 г. Валерия Калчева. Само през 2019 г. по ОПОС са обявени 14 процедури на стойност над 611 млн. лева. Сключените договори през тази година са 35 бр. с инвестиции от 660,4 млн. лв. През 2019 г.

 

на бенефициентите по  програмата са изплатени 123,1 млн. лв.

 

По приоритетна ос „Отпадъци“ са сключени 38 договора с размер на безвъзмездната помощ 516,5 млн. лв. С тези средства се изграждат 61 инсталации за преработка на отпадъци. Към момента осигуреният от ОПОС допълнителен капацитет за рециклиране и повторна употреба е 17 316 тона/годишно.

За опазване чистотата на атмосферния въздух са сключени 25 договора, за които ОПОС осигурява безвъзмездно 114,8 млн. лв. Общините Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община подписаха договори за изпълнение на мерки за намаляване на емисии на фини прахови частици с източник отопление на твърдо битово гориво. С изпълнението на мерките ще се подобри качеството на атмосферния въздух за близо 2,1 млн. жители. През май 2019 г. бяха приети промени, с които се разшири  обхватът на приоритетната ос, като финансовият ресурс вече е насочен не само към  битовото отопление, но и към другия основен фактор за замърсяването на въздуха с фини прахови частици - транспортът.

 

Целта е 2300 тона по-малко фини прахови частици и азотен двуокис до 2023 г.

 

ОП „Околна среда“ инвестира в директни мерки за защита на населението от наводнения и свлачища. Със средства по европрограмата се изгражда Национална система за управление на водите в реално време (НСУВРВ). Мерките за защита при аварийни ситуации ще обхванат 1,3 млн. жители от 8 общини по поречието на река Искър - Столична община, Своге, Костинброд, Елин Пелин, Горна Малина, Сливница, Роман и Ботевград. Към момента със средства по програмата се укрепват над 30 хектара за опазване живота и здравето на 22 300 жители в свлачищните райони.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.