0

П олярната сова Тундьо от столичния зоопарк скоро ще се сдобие с булка. Догодина в София ще дойде женска, която ще стане партньорка на снежната птица, която вече навлезе в полова зрялост.

Полярната сова Тундьо от столичния зоопарк скоро ще се сдобие с булка. Догодина в София ще дойде женска, която ще стане партньорка на снежната птица, която вече навлезе в полова зрялост.

Тундьо е едно от животните в софийския зоопарк, което се чувства най-добре през зимата. Полярните сови са разпространени в Арктическата тундра, обхващаща най-северните части на Аляска, Канада и Евразия. Оперението им е много гъсто, даже и краката им са покрити с нежни бели пера. В последните години красивата птица е поставена в категория “уязвим” на Световната червена книга поради намаляване на числеността на популацията. Затова от зоопарка се надяват успешно да размножат този застрашен вид и да се радваме на малки снежни сови.

Игри

На първия сняг и зимата се радва и амурската тигрица Шели, която си играе с него. Младият бенгалски тигър Киафа пък се влюби в снега, като бързо откри, че подскачането в него може да се превърне в истинска забава, казват още от зоопарка. Повечето големите котки в зоопарка са топлолюбиви, с изключение на снежния леопард Никс и амурската тигрица Шели и се възползват от допълнителното отопление. За тигрите, леопардите и ягуарите са изградени специални лежанки с вградено отопление, където те обичат да почиват, както и инфрачервени отоплителни лампи, които създават „топли зони“ в любимите места за излежаване на животните.

Дрямка

Очаква се мечките в столичния зоопарк да се отдадат на сладка дрямка до края годината. В момента там живеят 7 мечки от 4 вида. Три са кафявите - мечката гризли Рони, евроазиатските кафяви мечки Мариана и Тони и хималайската Деси. Зоопаркът е дом и за черните американски мечки Мод и Балу, както и за бърнестата Лиам. Единствено Лиам не спи зимен сън, защото е топлолюбиво животно, което се среща на Индийския полуостров, но останалите вече са слабо активни и се готвят за сън. Тони и Рони все още излизат и са по-активни, но очакваме до края на годината и те да заспят, уточняват от зоопарка.