0

Б ългария води разговори с Швеция за ваксината на Novavax. Това стана ясно по време на изслушването на здравния министър Асена Сербезова пред депутатите в парламента. 

България води разговори с Швеция за ваксината на Novavax. Това стана ясно по време на изслушването на здравния министър Асена Сербезова пред депутатите в парламента. 

Тя обясни, че с правителствено решение от 11 август 2021 г. България се е отказала да участва в предварителното закупуване на успешна ваксина срещу коронавирус за държавите-членки от ЕС, сключено между ЕК и Novavax.

 "При вземане на решението е взето предвид, че са осигурени количества от 4 различни ваксини срещу коронавирус, които надвишават значително желанието на населението да се ваксинира". Така Сербезова отговори от парламентарната трибуна на въпрос на Костадин Ангелов относно осигуряване на ваксината Novavax.

България е влязла в разговори с Швеция за получаване на ваксината на Novavax. Това може да стане чрез закупуване или чрез дарение от друга европейска държава, обясни Сербезова.

Сербезова съобщи, че доц. Радосвет Горнев вече не е изпълнителен директор на болница "Лозенец", където са установени нарушения. Считано от 19 януари болницата има нов директор. Така министърът на здравеопазването отговори на въпрос на Ангелов относно незаконни действия и злоупотреба с публични средства на изпълнителния директор на болница "Лозенец".

Костадин Ангелов обвини бившия служебен министър Стойчко Кацаров, че е бил информиран за злоупотребите, но не е предприел нищо.

Проф. Сербезова коментира и четирите процедури за доставката на тестовете на учениците, които бяха организирани от служебния министър д-р Стойчо Кацаров. Тя обясни, че след възложена от нея проверка има промяна в клаузата на неустойките при неизпълнение на доставките. Дадени са и препоръки да бъде прекратена покана от 30-и декември, защото условията били същите и да бъде обявена нова с нови и ясни критерии. В резултатите на работата на комисията цената, която е постигната по трите позиции е средно с около 30% по-ниска цена от предходните процедури.