Единна цена на водата е идея, която би могла да бъде обсъдена, посочи министър министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на пресконференция във ведомството с информация за състоянието на язовирите за питейно-битово водоснабдяване в страната.

"Воден апокалипсис" в България не се задава, ако някой се опитва да всее страх в хората за липсата на вода, за мен това е абсолютно непочтено, коментира Аврамова заради спекулации от последните дни за състоянието на язовирите в страната.

Според Аврамова има насаждане на страх в населението и темата се използва политически. „БСП вероятно се готви за дебатите в парламента. Вероятно се "подгрява" за тези дебати, но смятам, че е некоректно това да става чрез заиграване със страха на хората от липсата на питейна вода“, коментира министърът, която представи данни от ВиК дружества за състоянието на водоизточниците, които стопанисват.

Министърът посочи данни за язовирите, които, по думите й, бяха спекулативно снимани и изнесени в публичното пространство. Според тях язовир "Тича" има воден обем, който може да стигне за 30 месеца, ако се ползва само за питейно-битово водоснабдяване. Язовир "Камчия", който захранва Варна и Бургас, по данни на МОСВ, ако се ползва за питейно-битово водоснабдяване, има наличен обем, който може да стигне за 10 месеца. Язовир "Асеновец", от който се захранва област Сливен, има вода за четири и половина месеца.

Язовир "Бебреш", който захранва Ботевград, се следи всекидневно от "Напоителни системи" и там има вода за 3 месеца, ако се ползва само за питейно-битово водоснабдяване.

В някои по-малки населени места, при намален дебит на източниците, вече има режими на водоподаването. Предприети са всички мерки от ВиК дружествата за следене на дебитите и нивата, за да може да се реагира своевременно. Режимно подаване има и в Габровско, в Пазарджишко, в Ловешка област, има вероятност и в София област да се въведе към някои населени места.

Като крещим и обвиняваме, едва ли помагаме в ситуацията, както с кризата с водата в Перник, така и на други населени места, коментира министър Аврамова, която добави, че по-скоро би искала да чуе от опозицията в парламента конструктивни предложения, а не да влиза в политически дебати. По думите й, може да бъде обсъдена както идеята за създавана на холдингова структура, в която да влязат всички ВиК дружества, и която да има възможност да поема като буфер критичните моменти във финансирането на всяко дружество. Запазването на прага на социалната поносимост на цената на водата води до затруднения във финансирането на дружествата, както и на рехабилитацията на инфраструктурата, но има и договори, според които 1,5 млрд. евро европейски средства ще бъдат ползвани за рехабилитация.
Несъбраните вземания също са проблем за ВиК дружествата, от битовия сектор те са общо около 80 млн. лева.

Във връзка с язовир "Студена", Петя Аврамова посочи, че личното й мнение е било, че от самото начало е трябвало да бъде въведен т.нар. едноразов режим - един път пускане и един път спиране на водата дневно, за да няма натоварване на мрежата. С двуразовия режим, при амортизирана мрежа, от 18 ноември до 30 декември на територията на община Перник има 494 аварии. От тях 427 аварии са до 20 декември, когато е започнал едноразов режим. В дните с два пъти пускане и спиране авариите са били по 14 на ден средно, а за останалите - по 6 на ден.

Заместникът на Аврамова - Николай Нанков, също коментира, че не се очертава "воден апокалпсис" в страната. Според него общественото мнение се манипулира целенасочено за ситуацията във водния сектор и управлението на водите. За ситуацията в Перник Нанков посочи, че икономическият министър Емил Караниколов е в града, където днес ще заседава кризисният щаб. В язовир "Студена" в момента има 3,8 млн. куб. метра общ обем, като реалният е малко над 1,5 млн. куб. метра. От вчера имаме 250 литра в секунда разходна норма, което е около 22-23 хил. куб. метра на ден. Притокът вчера е бил 115 литра в секунда, ще се правят опити той да се увеличи. Цената на услугата за доставка на питейна вода в Перник няма да бъде увеличавана. Режимът ще бъде отменен при достатъчни водни количества в язовира, въвеждането му е било закъсняло.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бъдещите проекти с европари първо с макет или 3D визуализация

Бъдещите проекти за градско развитие, финансирани от оперативните програми в програмния период 2021-2027 г., ще бъдат предварително представяни чрез 3D визуализация или макет. Така всеки един човек ще може визуално да разбере как ще изглежда инвестицията след нейната реализация, а целта е да се постигне по-добро планиране. Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова на конференция в София.

Камерите на тола вече снимат нарушителите

До 1800 лева глоба за ТИР без винетка от утре

Камерите на тола вече снимат нарушителите

Шoфьoритe, кoитo пътувaт пo рeпубликaнcкaтa пътнa мрeжa бeз вaлиднa eлeктрoннa винeткa, щe бъдaт caнкциoнирaни и чрeз кaмeритe нa тoл cиcтeмaтa от утре. На нарушителите в крaя нa дeня щe им бъдe изпрaщан eлeктрoнeн фиш пo пoщaтa зa плaщaнe нa глoбa Тя е 300 лeвa зa лeкитe aвтoмoбили дo 3,5 тoнa и 1800 лeвa зa тeжкoтoвaрнитe прeвoзни cрeдcтвa. Тoвa cъoбщихa oт Aгeнция "Пътнa инфрacтруктурa" (AПИ).

Предстои рехабилитация на 35,2 км водопроводи от яз. „Пловдивци“

Предстои рехабилитация на 35,2 км водопроводи от яз. „Пловдивци“, съъбщиха от ВиК Смолян. Съоръжението е първото от подобен род за питейно-битово водоснабдяване, който е изграден и въведен в експлоатация в България през последните 30 години. Завиреният му обем е 2,45 млн. куб. м. Към момента е пълен на 80%.