Областният на Варна: Вода има достатъчно, умишлено се всява паника

Областният на Варна: Вода има достатъчно, умишлено се всява паника

„Вода за Варна и областта има достатъчно. Някой спекулира със страховете на хората и всява умишлено паника“, заявиха областният управител на Варна Стоян Пасев и шефът на ВиК-дружеството Валентин Вълканов.

Повод за изявленията им бе нахлуването в областна управа на група варненци, водени от лидера на „Възраждане“ и общински съветник Костадин Костадинов с искането на обяснения от Пасев за заплахата от водна криза.

Подклажданата от Костадинов и „Възраждане“ теза, че водоизточниците, от които се захранва морската столица и областта са полусухи, както и агресивният стил на комуникация, бяха окачествен като опит за спекулиране, за всяване на паника и въвеждане в заблуждение на хората.

Варна се водоснабдява от язовир „Камчия“ и от карстовите извори в Девня. Областният управител е изискал специална справка от ВиК-Бургас, тъй като язовор „Камчия“, се намира на територията на съседната област, както и от водното дружество във Варна. Той за пореден път увери категорично, че повод за притеснение няма. Това бе официално обявено неотдавна и от двете водни дружества във Варна и Бургас, а информацията бе потвърдена и от МРРБ.

Областният управител посочи и най-лошият вариант, при който дори да се стигне дотам, че язовир „Камчия“ да пресъхне, което няма как да стане, водоподаването може да се прехвърли само на карстовите извори в Девня.

„100% заявявам, че водна криза във Варна няма да има и няма как да има, тъй като получаваме вода от двата водоизточника. Не знам защо хората от „Възраждане“ правят съпоставка между Перник и Варна и искат да прехвърлят проблема от болната глава на здравата. Водата няма цвят, затова е добре да не се спекулира партийно с нея“, коментира ситуацията управителят на ВиК-Варна, инж. Валентин Вълканов.

Според предоставените данни, полезният обем в язовир „Камчия“ е 160 млн. куб.м., което означава, че водоемът е запълнен на 65%. Количествата от девненските карстоври извори и от „Камчия“ ще стигнат през следващите месеци, дори и да не падне капка дъжд.

Шефът на ВиК-Варна обясни още, че през последните 10 години нивото на язовира е такова, каквото е в момента. От него се теглят общо около 50 млн. куб. м. вода за захранването на Варна и Бургас. Инж. Вълканов бе категоричен, че намалелият обем на язовир „Цонево“ не се отразява на водоснабдяването на Варна, тъй като той не се използва за питейни нужди.

За девненеските карстови извори пък коментира, че съществуват от римско време и няма как да пресъхнат, след като оттам постоянно излизат 3 000 литра в секунда, докато Варна има възможност да получава около 2 000 литра. Водата от Девня е с нормални показатели, а питейните ѝ качествата са перфектни, категоричен бе Вълканов.

Към момента морската столица се захранва с около 250 до 300 литра в секунда от девненските карстови извори и 1300 литра от язовир „Камчия“. Максимумът, с който се захранва с вода града през лятото е 5 млн. кубика месечно, обясни още шефът на ВиК-Варна.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.