Внук, родил се след смъртта на дядо си, който търси обезщетение за гибелта му в катастрофа. Този куриоз бе цитиран днес по време експертно обсъждане на темата преди гласуването на второ четене, внесени промени от депутата и шеф на бюджетна комисия Менда Стоянова в Кодекса за застраховане за лимити при обезщетенията за загинал при катастрофа. Припомняме, че в края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов, в качеството си на председател на ГЕРБ, разпореди депутатите от партията да не гласуват внесените промени, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат.

На обсъждането стана ясно за бума на претенциите от близки на пострадали при катастрофи към застрахователите и Гаранционния фонд. Само за 3 месеца след решението на Върховния касационен съд (ВКС) за по-широк кръг на роднини с право на обезщетение 728 наследника са предявили искове към застрахователните компании за 100 млн. лева.

101 души пък претендират за неимуществени вреди

при 49 ПТП-та пред Гаранционния фонд за обезщетения за суми между 100 и 200 хил. лева. 

Менда Стоянова обясни, че внесеното предложение, станало известно като „ценоразпис“ за смърт при катастрофи, не е подготвено от нея, а от от работна група с представители от изпълнителната власт. Таван от 20 000 лева обезщетение за близките на починал при катастрофа, предлага Стоянова с промени в Кодекса за застраховане. Сумата ще се изплаща на съпруг, съпруга, на човек, живеещ на семейни начала, на дете и на родител. Братът и сестрата на починалия може да получат 15 000 лева, а 5000 лева обезщетение по изключение ще се дава на други лица, които са създали емоционални отношения със загиналия.

„Над 300 дела са заведени след решението на ВКС,

което означава много пари, които ще трябва да бъдат изплатени сега и в бъдещето. Ако тези суми нарастват с прогресия, това означава, че в много скоро време пазарът ще повиши цената за гражданската и около 3,5 млн. водачи ще са засегнати. Има и друг вариант - в момента пазарът не печели от ГО, цената да не се променя, но тогава ще започнат фалити или неплатежоспособност“, коментира Стоянова.

По думите й текстовете са внесени, но те ще бъдат преработени, за да се стигне до балансирано решение. „Царят е гол и не зависимо, че упреците паднаха върху мен, някой трябваше да го каже“, допълни шефът на комисията. Депутатът от ДПС Йордан Цонев поиска актюерски отчети защо се повишава цената на ГО и покриват ли се обезщетенията от сегашните премии.

КФН има такива разчети преди тълкувателното решение на ВКС, обяви Владимир Савов, зам.-председател по застрахователния надзор на комисията. „Цифрите показват, че сегментът ГО е тежък, през годините от 2012 г. досега

се наблюдава увеличение на щетите,

и ако резервите са били преди достатъчно досега, то през 2017 г. се наблюдава дисбаланс, особено при втора и трета група - при автобуси и товарни МПС-та. При леките автомобили премията е била достатъчна. Анализите са показали недостатъчност на резервите и средствата за обезщетения от 200 - 300 млн. лева. “Няма откъде да дойдат тези резерви без увеличение на премиите“, завърши Савов.

„Ще убиете (бел.р. златната) кокошката“, така се обърна към адвокатите, които подкрепят решението на ВКС, шефката на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Светла Нестерова. По данни на АБЗ за 3 месеца от решението на ВКС до момента подадените претенции са 318, от които 145 са постъпили по съдебен, 173 по доброволен ред. По тях 728 наследника са от новия кръг и исковете са на стойност 100 млн. лева. „Темповете на искане на обезщетения ще се засилват, колкото по-широк става дебата“, прогнозира Нестерова и допълни, че застрахователите се плашат от широкия кръг на претендиращи - баби и дядовци, внуци, лели и чичовци. „Искаме

лимити по един единствен компонент

- болка и страдание, където има спекулации“, каза още тя.

Омбудсманът Мая Манолова обяви предложените промени като опит да се посегне върху правата на българските граждани, ощетени от съдбата. „От цифрите става ясно, че проблем има след решението на ВКС, но не мога да се съглася, че той трябва да се стовари върху гърба на българина. От този дебат трябва да излязат две новини – предложението се оттегля и започва дискусия“, каза още Манолова.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Румънски застраховател с клон у нас остана без лиценз

Финансовият надзор на Румъния отне лиценза за извършване на застрахователна дейност на "Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД. Клонът, чрез който румънският застраховател извършва дейност в България има минимален пазарен дял от 0,3% и не сключва застраховки "Гражданска отговорност“ на автомобилистите и „Каско“ на моторни превозни средства, съобщи Комисията за финансов надзор (КФН).

300 млн. лева губи хазната всяка година от плащанията кеш

Всяка година бюджетът губи по 300 млн. лв. заради неотчетени плащания в кеш. Загубите от недекларирани печалби в електронната търговия са около 170 млн. лв. Така ежегодно хазната е назад с почти половин милиард лева. Това каза шефът на Националната агенция по приходите (НАП) Галя Димитрова по време на изслушване в Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата към НС.

Домбровскис: България ще влезе в ERM II с няколко месеца закъснение

България най-вероятно ще се присъедини към валутния механизъм ERM II с няколко месеца по-късно от обявения срок - края на април. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от БНР.