Вносно агнешко от Македония с неясни печати по магазините и 20% по-ниска цена се появи в магазините, алармират от овцевъдната асоциация.

За „Монитор” Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) поясни, че на печата, върху месото нямало нищо четливо.

„Според законите и регламентите е редно да се възбрани от агенцията по храните. По регламент на печата трябва видно

 да личи държавата на произход и номерът на кланицата.

 Месото е увито във фолио, което всеки може да го направи, и са лепнати някакви етикетчета. Правилата изискват четливия печат да бъде сложен на двата бута и на двете плешки на трупа на агнето”, поясни браншовикът.

От своя страна д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) обясни за „Монитор”, че червени са и печатите на агнета заклани в български кланици и които не са отгледани у нас. По думите му македонските са с печат македонски, като за тях в агенцията има съответните сертификати, а

 на щандовете в търговската мрежа има табели за произход.

 „На пазара има достатъчно български агнета на пазара”, каза още Симеон Караколев. Според него проблемът е в евтиния внос, а в конкретния случай ставало въпрос за партида от върната от Гърция и след това пренасочена към България. „Гърците я поръчали, но според нас е имало нещо нестандартно и е докарано тук. До миналата година страдахме от импорта от Румъния, но там цената на агнешкото се изравни с нашата. Сега обаче тръгна по-евтин внос от Северна Македония”, казва председателят на асоциацията и добавя, че подобни неща убиват българското овцевъдство, което и без туй е в криза. По думите му, износът ни на агнешко месо е малък, като основно е за Гърция, Италия и Хърватска.

Според статистиката на МЗХГ през цялата минала година вносът у нас на агнешко месо от страни извън ЕС е бил почти 62 т, а за първите два месеца на 2019-та - общо 8,5 т. От съседна Македония за януари и февруари няма регистриран внос на месо.

Цяло агне от съседната бивша югорепублика сега може да се купи в някои от големите търговски вериги на промоция за под 13 лв./кг. Седмица преди Великден, проверка на „Монитор” на Женския пазар в София показа, че най-ниската цена за цяло агне е 13,50 лв. килото,

 а най-високата към 15 кинта.

 В един от арабските магазини на пазара, прогнозираха със сигурност по-високи цени ден-два преди празника, но не уточниха с колко. На въпрос откъде е месото им, те първо отговориха, че е от Хасковско, после смениха дестинацията - на Самоковско. Там плешката се предлагаше по 11,50 лв./кг, а бутчето - по 14,50. В следващия магазин, на пазара - плешката бе с левче по-скъпа, но за хората с празни портфейли се предлага алтернатива - шилешко по 6 лв./кг или агнешка главичка само за 3,50 лв. килото. При друг месар по „Женския пазар” може да се намери само за 3 кинта. В съседния магазин близо до ул. „Цар Симеон” плешка и цяла агне се предлага по 14,80 лв./кг, а бутчето - по 16,30. Най-скъпо от агнето се продават котлетите, като цените им засега са около 20 лв. килото.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Черешите поевтиняха с 26%

С 26 на сто поевтиняха средно черешите за седмица, сочат данни на Системата за агропазарна информация (САПИ).

"Български пощи" внедриха нова платформа за финансови услуги

"Български пощи" ЕАД е първият оператор, който внедри новата платформа за пощенски финансови услуги на Eurogiro. Това бе отчетено на годишната среща на организацията за пощенски разплащания, която се проведе в Букурещ, съобщиха "Български пощи".