0

О вощари изкореняват ябълковите си градини заради евтин внос на чужда продукция, предупредиха родни производители. Част от овощарите отпадат въобще като земеделски производители. Други се насочват към едногодишни култури като зеленчуците, за да се приспособяват по-гъвкаво към пазара.

Овощари изкореняват ябълковите си градини заради евтин внос на чужда продукция, предупредиха родни производители. Част от овощарите отпадат въобще като земеделски производители. Други се насочват към едногодишни култури като зеленчуците, за да се приспособяват по-гъвкаво към пазара.

През миналата година към края на септември е имало близо 50 000 декара плодадаващи ябълкови градини, сочат оперативните анализи на земеделското министерство. Тази година площите са около 35 000 декара, като тук се включат и младите неплододаващи дръвчета.

Овощари са категорични, че част от стопаните изкореняват насажденията, защото миналата година пострадаха от масирания внос на продукция от Полша, Италия и Македония. Тогава българската ябълка бе само за цвят в хипермаркетите, припомни крупният производител на плодове и зеленчуци от Пловдивския регион Красимир Кумчев пред „Телеграф“. По думите му, явно тогава е имало негласно споразумение, че „западните ни колеги трябва да опразнят хладилниците със залежала продукция от по-минолагодишната реколта и едва тогава да започне реализацията на българските плодове“.

Тази вносна продукция срина миналата есен цените.

Ябълката е трудно удоволствие, за което се полагат най-много грижи и се правят най-много разходи. Това обесърчава хората да се занимават с производството й. Този процес на изкореняване на градини няма да спре само с приказки, а с конкретни мерки, каквито засега не се очертават, коментира Кумчев.

Тази година реколтата е с около 50% под миналогодишната, сочи оперативният анализ на министерството. Към края на септември тази година производството е едва 9 362 тона. Обирането на реколтата изостава, показват данните на МЗХГ, но и намаляването на площите също автоматично се отразява на общото производство. Другата причина за по-малкия обем на продукцията е, че миналата година реколтата бе по-обилна и добивът бе по-висок. Данните на земеделското министерство сочат, че сега средният добив се свива с около една четвърт. През миналата година от декар са изкарвани над 1000 килограма плодове. Сега добивът е 755 кг от декар.

Миналата година от всичко имаше по много.

В същото време има и много градини, над 15-16 годишни, които са вече в края на своето съществуване. При тях се появява така нареченото алтернативно плододаване, което ще рече, че ако предходната година е имало много плод, сега реколтата е оскъдна, защото образно казано дърветата си почиват, обясни Кумчев.

На фона на обилната реколта миналата година веригите пускаха само символични количества родни ябълки. Тази година приемът в хипермаркетите на българската ябълка е много по-радушен и се очаква до Нова година всички количества да се реализират. Българската ябълка сега преобладава на пазара. Реколтата е нормална, в никакъв случай не е лоша, посочи Кумчев. Според него ограничената конкуренция от вносна стока тази година в някаква степен се дължи и на лоша реколта в Западна Европа заради климатичните промени.

„От много дълго време, от почти 8 години, алармирам, че българските производители не са поставени на еднаква конкурентна основа с останалите си колеги от ЕС, което ги прави неконкурентноспособни. Както се казва:

Мачът се печели служебно от другите

По думите на Кумчев това е причината родният производител да няма достатъчно средства да инвестира.

„Има гласове, че ние произвеждаме скъпо, а една Холандия, където субсидиите не са по-големи от тези в България, произвежда няколко пъти повече храна от нас. Това си има своето логично обяснение. Когато дълги години подпомагането е било на много високо ниво съвсем нормално е земеделските производители да имат средства за инвестиции. На българския производител, за да си направи хладилник, да си закупи сортировъчна техника и всичко останало, което е необходимо, за да излезе на пазара не само с високо качество, но и с добра опаковка, му трябват средства. Той ги няма. И виждате, изведнъж се оказва, че той е виновен, че ябълките примерно от Италия идват в идеални опаковки, идеално съхранени“, коментира Кумчев. Ако я караме така, след десетина години българската ябълка ще присъства символично на пазара, добавя той.

Цените с 50% нагоре

По-слабата реколта тази година и по-ограничената конкуренция на вносна продукция вече се отразява на цената на ябълките, която е с близо 50 процента нагоре на годишна база.

Към края на септември миналата година килограм ябълки на едро е струвал 94 стотинки, показва оперативният анализ на земеделското министерство. Сега, към края на деветия месец на тази година, цената е вече 1,40 лева за килограм. Като само в рамките на една седмица тя е скочила с 2 стотинки. Най-големите конкуренти на родните производители са Полша, която е и най-големия производител, Италия, Гърция и Македония. В годишен план делът на вносните ябълки е 70%.