Вносителите на нелегалния боклук плащат, за да го върнат в Италия
4

Вносителите на нелегалния боклук плащат, за да го върнат в Италия

Обвинител №1: Или ще спрат да тровят гражданите, или ще се срещнат със съда, Ревизоро: Първите 28 контейнера са готови за експорт

Вносителите на нелегалния боклук от Италия, който бе открит у нас, ще платят сметката по реекспорта му към ботуша. Това съобщи в неделя екоминистърът Емил Димитров – Ревизоро. Той бе на посещение в морската столица заедно с главния прокурор Иван Гешев. Двамата направиха инспекция на пристанище „Варна“, където от 3 месеца стоят непотърсени общо 127 контейнера с боклук, пристигнали по море. Пред журналисти Гешев бе категоричен, че тази практика ще бъде пресечена.

"Или ще спрат да тровят гражданите, или ще се срещнат със съда", заяви главният прокурор. „Цялата държава са решени да решат проблема“, допълни обвинител №1.

"Ще бъдат затворени

вносители на отпадъци“,

каза министърът на околната среда и водите. Всички отпадъци да се върнат в Италия за сметка на вносителите", допълни министър Емил Димитров. По думите му трябва да има квота от 50% горене на български отпадъци и после да се приемат чужди.

Екоминистърът допълни, че първите 28 контейнера вече са готови за реекспорт. Те ще тръгнат обратно във вторник или сряда, в зависимост от трафика на корабите, уточни министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той посочи, че централата в която е трябвало да горят отпадъците, е затворена, защото няма разрешение за филтри.

„Ще се върнат всички контейнери, които не отговарят на кодовете, с които са внесени“, каза Димитров. Изготвен е списък за митническо разузнаване и при най-малко съмнение за трите най-рискове кодове, вносът ще бъде върнат обратно. Ще се минава и през ограничен брой пунктове. Част от товара, който пристигнал на пристанището от 9 октомври до 25 ноември 2019 година,

получи разрешение

за реекспорт

след работно съвещание в прокуратурата.

По вноса на контейнерите с отпадъци от Италия се води досъдебно производство в Районната прокуратура във Варна по член 353г, ал. 1 от Наказателния кодекс. Смесеният боклук, който е деклариран като пластмасови отпадъци и каучук, а съдържа текстилни, стъклени и дървени отпадъци, ще бъде върнат на изпращача – италианската фирма „Дентиче пантелоне“ от град Салерно. Получател на 127 контейнера е фирма „Блацион“ ООД, която е регистрирана в София. Отпадъците от Италия са били предназначени за „Trash Universe“ ЕООД в град Гълъбово, където е трябвало да бъдат изгорени, посочиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура. Реекспортът ще бъде осъществен от контейнерния превозвач „Maersk“. 40-футовите контейнери с италиански боклук са в режим временно съхранение до 90 дни, чийто срок е изтекъл за по-голямата част от тях.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.