Вносителите на нелегален боклук в черен списък, спират товарите им на границата

Вносителите на нелегален боклук в черен списък, спират товарите им на границата

Проверяват през 10 дни нивата на застрашените от пресъхване язовири

Фирмите, спипани с внесен в страната нелегален боклук ще бъдат вкарвани в черен списък, като целта е при всеки следващ опит да прекарат товар през границата, той да бъде спиран още там. Това стана ясно от коментар по темата на екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро.

„В момента имаме около 150 контейнера с боклук от Италия“, каза Димитров пред Нова ТВ. И подчерта: „Ако дадена фирма си позволи да докара нещо нерегламентирано веднъж, след това, каквото и да се опита да внесе, то ще стои на пристанището до контейнерите със задържан боклук, докато той не бъде премахнат. Проблемът ще бъде за превозвачите, да внимават какво внасят, защото то ще се връща за тяхна сметка.”. Той отбеляза, че количествата боклук, които са влезли в България, съвсем не са малко. Отпадъци ще продължават да влизат, но по регламент ще се изгарят, а не както е било досега“, заяви екоминистърът, като бе категоричен, че оттук насетне боклукът ще влиза на наша територия само по регламент, а останалото ще бъде връщано още на пристанищата. Той изтъкна, че не можем да затворим границите си за превози. „Не можем да затворим границата за чуждия боклук, защото правим около 8 пъти повече, отколкото внасяме. България изнася много повече отпадъци, отколкото внася. Ако забраним вноса, Европа ще откаже да гори нашите отпадъци“, отбеляза министърът. По думите му в момента се описват контейнери, които трябва да заминат обратно за чужбина. „В момента ходим и събираме контейнерите от страната, въвеждаме нови правила“, каза Димитров. Той обаче смята, че не трябва местните управите на всички населени места у нас да чакат „София да им изчисти”. „Влезлите в България количества боклук никак не са малко. И сега започват да се освобождават масово от тях, за да не носят отговорност”, каза министърът.

Във връзка с водната криза, заради която предшественикът му се сдоби с обвинение от прокуратурата пък той отчете, че още 2-3 язовира в страната са с критично ниво. За язовир Дяково край Дупница се оказва, че има легален и нелегален водопровод. В момента, за да можем да напълним целия язовир, едно село трябва да бъде откачено от водата“, каза Ревизоро. И добави: "Ще искам те да се проверяват през 10 дни. Единствената цел е не да накажем някого, а водата да стигне за цялата година. Тя не трябва да се източва за няколко месеца и после да се задава въпросът: "Къде ми е държавата?".

Димитров коментира и темата с хазарта и обвиненията срещу Васил Божков. Според него ситуацията стигнала до повратна точка, защото "пределът на търпимост е достигнат". "На някого му е дошло до гуша да наблюдава какво става и е разказал за схемите. Но този пазар няма да остане празен – някой ще се нанесе там. Не може обаче по тази причина да не правим нищо", заяви Димитров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.