Внимавайте със студените чай и кафе

Внимавайте със студените чай и кафе

Експерти по храненето предупреждават да се внимава с консумацията на готово студено кафе и чай, защото тези напитки са висококалорични.

Производителите на тези напитки добавят в тях захар или сметана, подсладители и различни видове стабилизатори на киселинността, за да се прикрие горчивият вкус на студеното кафе. Тази напитка е по-калорична от капучиното или обикновеното кафе с мляко. Затова на потребителите се препоръчва да избират кафе без изкуствени подсладители, с най-малък брой калории и с такова съдържание на кофеин, за да се получи оптималната комбинация от освежаване и антиоксиданти.

По отношение на студения чай експертите смятат, че за максимално положителен за здравето ефект трябва да се подбира този, който е с най-голямо количество антиоксиданти. Студеният бутилиран чай едва ли ще доведе до желания ефект, защото съдържанието на захар в него е двойно повече от препоръчваното.

Студеният чай в бутилка съдържа почти 10 пъти по-малко антиоксиданти в сравнение с чая в пакетче. Това означава, че полезните свойства на чая са сведени почти до нула. Затова се препоръчва любителите на студен чай да си го приготвят вкъщи и да го оставят в хладилника да се охлажда, без да му се добавя лед. По-полезно е да се пие прясно приготвен чай, тъй като с времето изстиналият чай губи антиоксиданти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ