Преди да се търси медийна интрига и провокира противопоставяне на нашата църква с Ватикана, е добре да се прегледа внимателно програмата на посещението на папа Франциск в страната ни.

И най-вече да се осмисли, че папата ще влезе в патриаршеския храм на мълчалива молитва пред олтара на светите братя Кирил и Методий, заради значимостта на тяхното дело както за православния, така и за католическия свят. Ясно е, че от времето на социализма са се подклаждали интриги, целящи създаването на напрежение. Служителите на всички вероизповедания са били подлагани на репресии, а някои от тях платиха с живота си. Затова, както посещението на папа Йоан Павел II през 2002 г., така и предстоящото на папа Франциск, са стъпки към заличаването на тоталитарните минало, целящи сближаване между двете църкви. Преди всичко заради съвместния живот на техните паства. Затова решенията на Светия синод са протоколни и издържани според каноните и няма нищо необичайно в това, че няма да има обща молитва. В същото време Патриархът ни изрази готовност да почете главата на Римокатолическата църква като го приеме. Не на последно място посещението на папата е в момент, когато има подем в миролюбивите междусъседски отношения на Балканите и в същото време продължават опити, включително и в нашата страна, да се противопоставят едни на други вероизповедания. Така, че нека съсредоточим вниманието си не към търсене на несъществуващи интриги, а към общите дела, за които дейността на братята Кирил и Методи е пример и до днес.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Оценката на ЕК е очаквана, механизмът беше дискриминационен

Оценката на Европейската комисия за страната ни е положителна и това е очаквано. На първо място, защото изпълнихме всички препоръки, и, второ - защото този механизъм според нас е дискриминационен.

Лотария „Стипендия“

Всяка година след средата на октомври около канцелариите на университетите се струпват различни групички студентие. Причина за това е желанието им да си пробват късмета за стипендия. След като няколко дни са обикаляли за бележки за доходи и са смятали по всевъзможни формули бала, с който ще участват в класирането, е ред да подадат документи и да чакат заветните резултати.

Не ставаме за пример!

Не ставаме за пример, каквото и да си говорим, колкото и да ни се иска, си оставаме на нивото, на което се знаем. Причината е една и тя се корени дълбоко в нашата народопсихология.