ВНИМАНИЕ: ГДБОП предупреди за измамни обяви за заеми от името на чужди банки (СХЕМАТА)

ВНИМАНИЕ: ГДБОП предупреди за измамни обяви за заеми от името на чужди банки (СХЕМАТА)

ГДБОП предупреждава, че през 2021 г. се наблюдава значително увеличение на измамни интернет обяви, основно в социална мрежа Фейсбук, привидно публикувани от чужди банки "предлагащи" изгодни заеми, съобщиха от МВР.

Комуникацията с потенциалните жертви на измамата се води на български език първоначално през приложението за чат на социалната мрежа, а в последствие през мобилни приложения за комуникация като "Whatsapp" и "Viber". Измамниците използват основно телефонни номера с телефонен код +33 (Франция), но са засичани и други, включително един български номер, предупреждават от ГДБОП.
В хода на чат комуникацията с потенциалните жертви на измамната схема престъпниците се представяли за директори и служители на чужди банки и изпращат снимки на чужди документи за самоличност, за да звучат по-убедително.

Измамниците искали да им бъдат изпратени снимки на документ за самоличност, като изпращат бланка на договор за заем, която жертвите е трябвало да разпечатат, подпишат, сканират и изпратят. След уведомяване на кандидатстващите лица, че са одобрени, извършителите на измамите започвали да искат от тях да направят неголеми банкови преводи към български банкови сметки, контролирани от измамниците, с основание "кандидатстване", "нотариална такса", "застраховка" и др., за да им бъде отпуснат заемът. Не са изключение и преводи под подобни предлози и чрез Western Union, Money Gram и EasyPay.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.