Внасят проекта на Стратегия за кръгова икономика в МС

ДО ЯНУАРИ 2022 Г.

Внасят проекта на Стратегия за кръгова икономика в МС

Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева заяви по време на форум в София, че проектът на Стратегия за кръгова икономика, разработен от министерството, ще бъде доразвит от представители на различни ресорни ведомства. Проектът трябва да бъде финализиран до януари 2022 г. и внесен в правителството, допълни заместник-министърът по време на конференцията "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България".

За прехода от линейна към кръгова икономика в управлението на отпадъците се залагат редица цели, като една от тях е удължаване на жизнения цикъл на продуктите чрез политики и технологични решения, които да спомогнат използването, поправката и рециклирането на продуктите и материалите. Нарастващото търсене на суровини и енергийни ресурси при ограниченото им предлагане води до необходимостта от развитието на иновациите и затова в партньорство с бизнеса и науката ще се търсят нови технологични решения в промишлеността, каза Колева. Тя изтъкна, че е от ключово значение за мерките срещу измененията на климата е по-разумното използване на суровините, като промяната трябва да обхваща целия производствен цикъл.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.