Внасяме близо 113.5 млн. евро в Съвета за преструктуриране

Внасяме близо 113.5 млн. евро в Съвета за преструктуриране

Предстои да бъде открита кредитна линия между България и Единния съвет за преструктуриране, стана ясно от решенията на МС днес. В нея Република България ще е кредитор, а Съветът – кредитополучател. Линията ще е в размер на близо 113.5 млн. лв.

Сумата съответства на дължимите от българските банки вноски в Единния фонд за преструктуриране (ЕФП) за периода 1 януари 2016 г. - 31 декември 2023 г. Споразумението се сключва в изпълнение на ангажиментите на страната ни като част от Банковия съюз и по-специално – в Единния механизъм за преструктуриране. Всяка държава – член на Банковия съюз - е длъжна да предостави кредитна линия за подкрепа на националното си подразделение в ЕФП в случай на недостиг на средства за финансиране на преструктурирането на банки в конкретната страна през преходния период до достигане на целевото равнище на ЕФП към 31 декември 2023 г.

Реално кредитната линия може да бъде активирана само в крайни случаи, като недостиг на средства в ЕФП и след като са изчерпани всички други източници на финансиране, включително изискванията за преобразуване и отписване на собствен капитал и задължения, наличните средства в националните подразделения и в общото подразделение на ЕФП (към момента в размер на около 30 млрд. евро), както и капацитетът на Единния съвет за преструктуриране да ползва заеми от външни източници.

Кредитната линия ще бъде активна до по-ранната от двете дати - края на преходния период или по-ранното въвеждане (преди края на преходния период) на общ защитен механизъм, чиято прогнозна дата е средата на 2021 г. След съответната дата, споразумението за кредитна линия се прекратява и ангажиментът на страната за заемно финансиране при необходимост отпада. Предстои споразумението да бъде предложено на Народното събрание, което да го ратифицира със закон.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.