Внасяме 146 000 лв. във фонд за Сирия и 162 000 лв за ЮНЕСКО

Внасяме 146 000 лв. във фонд за Сирия и 162 000 лв за ЮНЕСКО

Правителството реши България да внесе 75 000 евро в Регионалния доверителен фонд на Европейския съюз за Сирия, както и да отпусна 162 744 лева за Доверителния фонд към ЮНЕСКО.

Разходите в размер на 75 000 евро (146 687 лева) се осигуряват в рамките на одобрените със Закона за държавния бюджет средства за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ по бюджета на Министерството на външните работи за 2021 г.

Регионалният доверителен фонд на Европейския съюз в отговор на сирийската криза допринася за съгласуван и засилен отговор на сирийската и иракската кризи и на масовото разселване, свързано с тях. Фондът обединява все по-голям дял от помощта на ЕС за региона в единен, гъвкав инструмент, насочен към посрещане на потребностите на бежанците, на вътрешно разселените лица и на завърналите се по домовете си.

България одобри споразумение с ЮНЕСКО за предоставяне на 162 744 лева на Доверителния фонд на страната към организацията за реализиране на проект за подобряване на климатичната устойчивост в Югоизточна Европа.

Проектът ще се финансира със средства на Официална помощ за развитие и ще включва обекти в Република Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Сърбия и Република Северна Македония.

Той предвижда изработване на насоки за политики на базата на експертния опит на ЮНЕСКО в областта на адаптацията към промените на климата и намаляването на риска от бедствия, както и в управлението на културни и природни обекти и на биосферни резервати.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.