ВМЗ изнася производство на гранатомет в Полша
4

ВМЗ изнася производство на гранатомет в Полша

Държавната компания е подписала споразумение с „Телесистем Меско“ за Bulspike-AT

„Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД са подписали споразумение с полска компания за изнасяне на производство на реактивния противотанков изстрел Bulspike-AT в Полша, съобщи специализираният портал за отбрана Defence24. Българската оферта включва пълна полонизация на гранатомета в произволна негова версия, установяване на възможностите за самостоятелно производство (поетапно), а също така и развиването му.

Реактивният противотанков изстрел Bulspike-AT е предназначен за поразяване на танкове, самоходни артилерийски установки и други мотомеханизирани и бронирани средства и е включен в програмата Grot за лек противотанков гранатомет за модернизация на полската армия. Боеприпасът е изнасян в много страни и е на въоръжение в няколко армии.

ВМЗ са подписали споразумение за промишлено сътрудничество с „Телесистем Мешко“ от Лубичов край Варшава, известна с производството на противовъздушните системи Grom и Piorun.  Споразумението предвижда пълно приспособяване на гранатомета към нуждите на полския клиент и развитието му, като

българската страна е предложила трансфер на технологии.

От ВМЗ са изразили съгласие за производство на системата в Полша, а решението за трансфер на технологията е било взето от съвета на директорите на българската компания в рамките на предоставените му пълномощия за решения, свързани с развитието на фирмата и създаването на смесени дружества и консорциуми под егидата на Европейския отбранителен фонд, съобщава Defence24.

В ролята на интегратор и основен производител на системата в Полша се очаква да бъде заводът „Меско“ на концерна „Полска оръжейна група“ в Скаржиско Каменна. Те са готови за производството на ракетно въоръжение и отдавна имат съвместна дейност с полския партньор на ВМЗ Телесистем Мешко, но в случай на износ на производство в Полша ще бъдат ангажирани и други доставчици. На първо време поляците ще се съсредоточат над

интегрирането на гранатомета с полските прибори за прицел.

Независимо, че е един от основните играчи в отбранителния сектор в Европа българската компания доскоро беше непозната в Полша, припомня полският портал и допълва, че ВМЗ ЕАД има 4000 души персонал, 7000 души ангажирани в свързани компании-подизпълнители  и експорт през 2017-2019 година с обем от 800 милиона долара. Заводите от Сопот са предложили и по-задълбочено бъдещо сътрудничество в областта на производството на артилерийски муниции и въоръжение и износ на ноу-хау.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.