ВМРО в Пловдив поиска оставката на арт директора на „Пловдив 2019” заради гей проект

ВМРО в Пловдив поиска оставката на арт директора на „Пловдив 2019” заради гей проект

Общинските съветници от ВМРО в Пловдив поискаха от трибуната на местния парламент оставката на артистичния директор на фондация „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева. Причина за това е финансираният със 7000 лв. проект „Балканска гордост” на фондация „Глас”, която е организатор на гей парада в София.

Искането за оставка на Куюмджиева бе прочетено на сесията в сряда от Стефан Послийски от групата на ВМРО. Той бе подкрепен и от съветниците отляво. Проектът „Балкански глас” предвижда „изложба, музикално събитие, лекции и дискусии посветени на ЛГБТИ (лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър и интерсексуални), но и през призмата на балканската семантика“, е записано в културната програма, разпространена от фондация „Пловдив 2019”.

В протокола, с който жури на „Пловдив 2019” одобрява идеята, е записано:„Основната идея се базира на съвременната интерпретация на балканската история и традиции в контекста на глобалното общество и живот. Целта на проекта е да търси равновесие между различните гледни точки, запознаване в дълбочина и открояване на възможните решения“. Послийски поиска от кмета на Пловдив Иван Тотев, който е председател на общинската фондация, да предостави на съветниците копие от договора между двете фондации. Целта е местният парламент да се запознае с естеството на проекта и какви дейности са финансирани. Друг въпрос към градоначалника е дали ще има макар и минимален шанс работата на общинската фондация да стане по-прозрачна и публична, а финансираните проекти да са обществено достъпни. Послийски повтори и въпроса си от предишна сесия какви са заплатите, които получават изпълнителният и артистичният директори на „Пловдив 2019”, както и дали са получавали, какви и колко, допълнителни материални стимули през 2017 и 2018г.

Кметът на Пловдив Иван Тотев защити отново Светлана Куюмджиева, като уточни, че художествената стойност на финансираните проекти се преценява от компетентни хора.

Становище на артистичния директор Светлана Куюмджиева във връзка с проекти, част от официалната програма на „Пловдив 2019“:

Основна цел и концепция на програмата на „Пловдив- Европейска столица на културата 2019“ е да покаже различни аспекти от съвременното общество, да включи разнообразни общности и малцинства, да включи изкуството и културата в помощ и защита на основни човешки права и на първата и най-важна ценност, проповядвана в голямото европейско семейство – свободата.

Пловдив е единствена Европейска столица на културата, която изгради програмата си изцяло на принципа на отворените покани и предостави максимално широка възможност за участие и допълване на предварителната програма с идеи и проекти. За три години в отворените покани на фондацията кандидатстват над 1000 организации от страната и чужбина.

Всички проекти, включени в Европейска столица на културата, са селектирани и избрани съобразно основните цели и концепции на предварителната програма на “Пловдив 2019”, официално и публично оповестените критерии на журито, както и изискванията на българското законодателство. Основно изискване към всички кандидати за участие в програмата е да имат гарантирани авторски права, да не уронват престижа и авторитета на програмата, както и проектите да не съдържат прояви на дискриминация и омраза и ограничаване на творческата свобода.

Проектът на фондация GLAS “Балканска гордост” е селектиран по отворена покана “Малки проекти: събития и общностно участие”, проведена от фондация “Пловдив 2019” през 2018 г., заедно с още 57 проекта от София, Пловдив и други населени места. Проектът предвижда реализирането на фотографска изложба, музикално събитие и дискусия, посветени на ЛГБТИ общността през призмата на балканската семантика днес. По своята тема проектът напълно отговаря на основните концепции на програмата и логично намира своето място в общото мото “Заедно”.

Европейска столица на културата е културен проект, който борави с инструментариума на изкуството, и дава уникална възможност за творческа изява и разширяване на артистичния кръгозор. Проектът е несъвместим с непостоянните партийни и политически страсти, съответно не би могъл да се поставя в полза на каквито и да било предизборни стратегии. Основно изискване по регламент към реализацията на проекта е политическата ненамеса в неговото съдържание, за което гарант е експертният екип на Фондация “Пловдив 2019” в това число и артистичния директор. Недопустим е всеки опит за външна и политическа намеса на ниво съдържание, където се изисква съответното ниво на експертност. Подобни посегателства върху програмата могат да се третират само като прояви на цензура и дискриминация, за които има и съответни отговорни органи на национално и европейско ниво.

Светлана Куюмджиева

Артистичен директор на фондация “Пловдив 2019

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.